Nagyvilág

41 halott és újabb tűzoltók Izraelben

Péntek reggel már több külföldi tűzoltócsapat érkezett Izraelbe, hogy segítsen az ország történetének legnagyobb tüze elleni küzdelemben. A leggyorsabb külföldi segítség az Egyesült Államokból, Görögországból, Ciprusról és Bulgáriából érkezik, de az amerikai hírügynökség jelentése szerint más országokból is.

Avigdor Liberman külügyminiszter az izraeli rádiónak beszámolt arról, hogy Oroszország tűzoltó repülőgépet küld, míg Franciaország lángmentesítő anyagot szállít. Tizenhét tűzoltó repülőgépet és helikoptert várnak, amelyek legkorábban szombaton kezdhetik meg az oltást.

Az izraeli kormány reggel rendkívüli tanácskozást tart a katasztrófa miatt. A területet felkereste Benjámin Netanjahu kormányfő, aki azt mondta, hogy soha nem tapasztalt mértékű katasztrófa történt.

Simon Roma, az izraeli tűzoltóság parancsnoka pedig arról számolt be, hogy a lángokat nem sikerült megfékezni, az erős szél pedig súlyosbítja a helyzetet.
Képgaléria!

Képgaléria!

A bozóttűz csütörtökön tört ki Haifától nem messze, a Karmel-hegyen déltájban. A környék településeiből 15 ezer személyt kitelepítettek, illetve biztonsága helyeztek. A legfrissebb adatok szerint 41 ember meghalt, köztük egy börtön 36 foglára, akik éppen raboknak a börtönből való kimentésére igyekeztek.

Ötszáz rabot sikerült kimenekíteni a főleg palesztin foglyokat őrző börtönből. A börtönőrök úgy veszették életüket, hogy az őket szállító busz a lángok fogságába került. Egy fa dőlt az útra, ami akadályozta a továbbhaladást. Nem volt hova menni, sokan elevenen égtek el a járműben. Mások akkor haltak meg, amikor a lángok elől próbáltak elmenekülni.

Az izraeli média azt jelentette: elképzelhető, hogy egy környékbeli illegális hulladéklerakó gyulladt ki, és a kiszáradt aljnövényzet megkönnyítette a lángok terjedését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik