Nagyvilág

Orbán: 2011 az EU egyik legnehezebb éve lehet

Orbán Viktor szerint 2011 az Európai Uniónak - a kommunizmus bukása óta - a legnehezebb éve lehet.

A kormányfő ugyanakkor úgy látja, Magyarországon jelenleg olyan politikai erőviszonyok uralkodnak, amelyek nem fenyegetik a 2011 első félévében esedékes magyar EU-elnökség stabil levezetését.

Az Európai Parlament (EP) elnöke és frakcióvezetői csütörtökön Budapesten a magyar EU-elnökségről egyeztetnek a magyar kormánnyal. A tanácskozás elején a miniszterelnök azt mondta: kormánya mögött nemcsak egyszerűen kétharmados támogatás van, hanem megállapodást kötött az összes parlamenti párttal is arról, hogy ők is mindent megtesznek a magyar elnökség sikeréért. Orbán Viktor szerint jó hír az is, hogy Magyarországon legközelebb 2014-ben lesznek választások, így a magyar elnökséget semmilyen presztízsszempont nem befolyásolja.

Egész Európának komoly megújulásra lesz szüksége a következő időszakban – jelentette ki. Úgy tűnik – folytatta -, hogy sokkal több feladatot kell megoldani a magyar EU-elnökség alatt, mint azt gondolta volna; ilyen például az alapszerződés módosítása. Jó hírnek nevezte ugyanakkor, hogy a magyar egy “válsághoz szokott”, edzett nép.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik