Nagyvilág

Franciaországot megbénította a hó

A légi, a vasúti és a közúti közlekedésben egyaránt hatalmas fennakadásokat okozott csütörtökre Franciaországban a két napja tartó folyamatos havazás.

A nyugati országrészt és a főváros környékét is elérte a havazás, amely szerdán még csak az ország középső részén okozott gondokat. Egyes helyeken egy nap alatt 20 centiméternyi hó hullott.

A jegesedés és a hóesés miatt sok helyütt járhatatlan utakon több száz autós szorult a gépkocsijába, vagy kénytelen volt az éjszakát az autópályákhoz közeli települések önkormányzatain illetve iskoláiban kialakított átmeneti szállások egyikén tölteni.

A reggeli órákban is még több száz kamion vesztegelt Bretagne, illetve Normandia út menti pihenőhelyein, mert a jeges utakon egyelőre nem lehet közlekedni. Az országnak ezen a részén az elsősorban anyagi károkat okozott karambolok miatt a mellékutakon a csendőrség megtiltotta a közlekedést.

Hóhelyzet Európában - KÉPGALÉRIA!

Hóhelyzet Európában – KÉPGALÉRIA!

Az időjárás nem kímélte a vasúti és a légi közlekedést sem.
Franciaország legnagyobb repülőterén, a párizsi Roissy-Charles de Gaulle-on a járatok negyedét, az Orly termináljain pedig tíz százalékát törölték csütörtökön. A szomszédos országokat is sújtó hideg és havazás miatt az Eurostar a Párizsból London fele közlekedő vonatainak felét nem indította el.

A folyamatos havazás miatt a belföldi szuperexpresszeknek (TGV) negyede nem közeledik csütörtökön Párizs és az ország délkeleti része között, de az időjárási viszonyok miatt elrendelt sebességkorlátozások következményeként az ország más részein is legalább félórás késéssel kell számolni a vonatok menetrendjében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik