Külföld

Összeül a biztonsági szervezet

admin
admin

2010. 12. 01. 09:07

Több mint egy évtizedes kihagyás után újra csúcstalálkozót tart az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet. A kétnapos kazahsztáni értekezleten 56 tagállam és 12 partnerország vezetői vesznek részt, többek között Angela Merkel német kancellár, Francois Fillon francia kormányfő és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. Magyarországot Schmitt Pál államfő képviseli.

Kazahsztán fővárosában, Asztanában találkoznak az EBESZ 56 tagállamának és 12 partnerországának vezető politikusai, akik utoljára 1999-ben, Isztambulban tartottak ilyen csúcstalálkozót.

A megbeszélésre 28 államfőt várnak, köztük Schmitt Pál magyar elnököt, de jelen lesz 10 kormányfő is, többek között Angela Merkel német kancellár, Francois Fillon francia miniszterelnök, valamint több más magas beosztású politikus, például Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

Az állami vezetőkön kívül 2500 egyéb delegált is érkezik majd a 700 ezres lakosú városba. Ez lesz a legnagyobb politikai-diplomáciai esemény, amelynek egy közép-ázsiai volt szovjet köztársaság ad otthont, és az első olyan EBESZ-csúcstalálkozó, amelyet Európa földrajzi határain kívül rendeznek.

Noha a szervezet 11 év után először tart ilyen rendezvényt, előreláthatólag nem lesznek fontos bejelentések, az EBESZ főtitkára, Marc Perrin de Brichambaut ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez “nem csupán egy protokolláris esemény lesz”.

Bár a megbeszéléseken valóban nem követnek majd szigorú napirendet, a találkozó végére kidolgoznak egy dokumentumot, amelyben az EBESZ hatáskörébe tartozó kihívásokat és veszélyeket határozzák meg. Brichambaut úgy véli, hogy ez egy jó alkalom lesz a “jövő szempontjából fontos dolgokról való közös gondolkodásra”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.