Nagyvilág

Irán ismét tárgyal a nukleáris programjáról

Irán elfogadta az Európai Unió ajánlatát, hogy egyévi szünet után, december 6-án és 7-én Genfben kezdjék újra a nagyhatalmakkal a megbeszéléseket a perzsa állam vitatott nukleáris programjáról - jelentette be kedden Brüsszelben az EU.

“Megkaptuk az iráni hatóságok válaszát, amelyben jelzik, hogy Szaid Dzsalili (a tárgyalóküldöttség vezetője) elfogadta Catherine Ashtonnak (az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, egyúttal a nagyhatalmak képviselőjének) az ajánlatát a genfi találkozóra” – mondta a főképviselő szóvivője.

A két fél közötti tárgyalások tavaly októberben szakadtak meg. Ashton a tárgyaláson a hat érintett nagyhatalom (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia) képviseletében tárgyal majd, de várhatóan az említett országok is küldenek illetékeseket az egyeztetésre.

A nyugati nagyhatalmak attól tartanak, hogy békés célúnak mondott atomprogramját Irán nukleáris fegyver fejlesztésére is felhasználja, ezért a lehető legszélesebb körű ellenőrzést próbálják elérni a program fölött. Teherán kitart amellett, hogy joga van békés jellegű fejlesztéseket folytatni, és nem kívánja abbahagyni a programot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik