Nagyvilág

Katona Magda: döbbenetes vádak értek

Döbbenetesnek nevezte az ellene felhozott vádakat Katona Magda, akit a Washington Post hétvégi cikkében egy állítólagos videofelvételre hivatkozva választási csalással vádolt. Katona Magda szerint a cikknek titkosszolgálati háttere van, azon a napon jelent meg, amikor a Najibullah-féle marxista rezsim volt hírszerző tábornokával közösen éppen egy politikai elemző intézet bejegyzését kérvényezték az afgán hatóságoknál.

A Washington Post által közölt állítólagos vesztegetési jelenet fizikailag lehetetlen, a választási megfigyelőkre ugyanis olyan szabályok vonatkoznak, hogy négyszemközt egyáltalán nem találkozhatnak a jelöltekkel, a férfiak esetén a vallási előírások miatt ez egyébként is lehetetlen lenne – nyilatkozta lapunk megkeresésére Katona Magda. Kizárólag a kampánystáb jelenlétében találkoztam a jelöltekkel és ezeket a találkozókat minden esetben dokumentálta is az egyik munkatársam – tette hozzá. Az elmondottak alátámasztására Katona Magda lapunkhoz eljuttatott egy fotót, amely a Najibullah Kabuli kabuli képviselőjelölttel való egyetlen találkozás alkalmával készült szeptember 17-én a Bustan-i Kabul parkban a jelölt választási kampánygyűlésén, sok ember jelenlétében. Najibullah Kabuli az Emruz TV tulajdonosa, amelyet a választások idején betiltottak az afgán hatóságok az iráni kormány kérésére. Annak idején az afgán titkosszolgálat munkatársa volt és a mudzsidok ellen tevékenykedett, de ezzel ma már nem dicsekszik. Najibullah Kabuli a leköszönő parlament kabuli képviselője, aki végül nem jutott be az új parlamentbe – mondta Katona Magda. A választások napján ugyanis panaszt tettem a Választási Panaszbizottságnál, mert Najibullah Kabuli fegyveresei bementek a szemem láttára egy szavazóközpontba és ott azt mondták a biztonsági személyzetnek, hogy ‘jól motozzanak meg’, miközben benn az urnapakolás folyt – meséli. Ezt a panaszt rögzítették is.
Katona Magda és Najibullah Kabuli a Bustan-i Kabul parkban

Katona Magda, az Afganisztánért Alapítvány vezetője és Najibullah Kabuli képviselőjelölt a Bustan-i Kabul parkban

Jelöltekkel kizárólag az ő kampányirodájukban vagy kampánygyűléseiken nyílt mód találkozni, mindig az én afgán munkatársam jelenlétében – tette hozzá. Sokan kerestek meg telefonon szabálytalanságokat jelezve, mindig azt mondtam, hogy legjobb tudásom szerint igyekszem továbbítani az illetékeseknek – mondta Katona Magda.

Washington Postnak megszólaló Abdullah Ahmadzai helyesen mutatott rá, hogy a megfigyelőknek semmi ráhatása nincs a választási folyamatra, amely három lépcsőből áll – magyarázta. A választás végeredményét egyrészt befolyásolhatják a választás napján történt szabálytalanságok, a számítógépes adatbevétel során bizonyos szavazatok kizárása, valamint a komoly panaszok során történt kizárások. A szakértő emlékeztetett: eddig összesen 423 jelöltet adtak át az ügyészségnek és 27 nyertes jelölt eredményeit semmisítették meg. Katona Magda a Washington Post vesztegetési feltételezéseivel kapcsolatban megjegyezte: az árfolyam nem nyolcezer dollár, egy mandátum milliókba kerül.

A Washington Post újságírói etikátlanul meg sem kíséreltek megkeresni, holott az Afgán Választási Bizottságnál minden elérhetőségem megvan – jegyezte meg Katona Magda. A cikk azon a napon jelent meg, amikor Afganisztánban alapítandó politikai elemző intézet bejegyzését kérvényeztük az afgán hatóságokkal a Najibullah- féle marxista rezsim volt hírszerző tábornokával, aki nyíltan vállalja múltját, nyilatkozataiban védi a hajdani marxista rezsim vívmányait egy ismert biztonságpolitikai elemzővel, Taqat tábornokkal. Az időzítés nem véletlen. Taqat tábornok a médiában ismert elemző, ő ostorozza bátran a hadurakat és mudzsáhidokat, nekem mint megfigyelőnek, kötelességem volt a pártatlan magatartás – tette hozzá.

Peimli Károly kabuli magyar nagykövet az ügy kapcsán lapunknak elmondta: a nagykövetség nem tud az említett videofelvételről, az afgán hatóságok pedig sem velük, sem a magyar külügyminisztériummal nem vették még fel a kapcsolatot. “Katona Magda nem nemzetközi szervezet vagy a magyar kormány felkérése alapján, hanem saját alapítványának (Afganisztánért Alapítvány) keretei között járt hosszú távú megfigyelőként az országban a szeptemberi választások idején. Utazásáról nem értesítette előre a követséget, a kormány is a kabuli magyar nagykövetségtől szerzett tudomást érkezéséről” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik