Nagyvilág

Fennakadásokat okoz a hó a cseheknél

Közlekedési gondokat, fennakadásokat okozott a sűrű havazás Szlovákiában és Csehországban.

Bár a főutak kellő óvatossággal járhatóak, számos alsóbb rendű út, elsősorban a hegyvidékeken, a kidőlt fák és a letört ágak miatt járhatatlan, s le van zárva. Szinte mindenütt továbbra is havazik, azért a szlovák és a cseh rendőrség egyaránt felszólította az autósokat, vezessenek óvatosan, s akinek nem feltétlenül szükséges, az ne üljön kocsiba.

Közép-Szlovákiában már vasárnap óta le vannak zárva a kamionforgalom előtt a Dóval (Donovaly) és a Sturec hegyi átkelők. Breznóbánya (Brezno) környékén szintén járhatatlan néhány út, s a kamionokat kitiltották a térségből.

Kelet-Szlovákiában Eperjes, Kassa és Rozsnyó környékén több helyen kidőlt fák akadályozzák a forgalmat. A hóban elakadt vagy árokba csúszott kocsikat a tűzoltók mentették ki. Bonyolult a helyzet Lőcse és Poprád körzetében, ahol továbbra is nagyon sűrűn havazik. A Branisko alagút Lőcse irányában le van zárva a kamionforgalom elől.

Csehországban hétfőre virradó éjjel átlagban tíz centiméternyi hó hullott, a hegyvidékeken ennek kétszerese-háromszorosa. Az autópályák és a főutak síkosak, jegesek, de járhatóak. Számos kamion azonban elakadt, az utak szélén vesztegel, s akadályozza a forgalmat.

Meteorológiai előrejelzések szerint egész nap havazás várható. A hegyvidékeken erős szél fúj, s az utakon hóbuckák alakulnak ki. Közép-Csehországban három helyen a vasúti közlekedés is leállt a sínekre zuhant fák miatt. Nyugat-Csehországban két regionális vonalon állították le a vasúti közlekedést, s az utasokat autóbuszok szállítják.

Országszerte több közúti baleset is volt, de komoly sérülések nem történtek. Egy kamionbaleset miatt több mint egy órán át szünetelt a forgalom az Ostrava-Brünn autópálya (D2) Brünn felé vezető oldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik