Nagyvilág

Fel akarták robbantani a bagdadi francia követséget

A bagdadi francia nagykövetség ellen készülő autóbombás merénylet tervét leplezték le az iraki biztonsági szervek - közölte a bagdadi belügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője.

Ahmed Abu Rgif tábornok elmondta: lefoglalták a merényletre kiszemelt gépkocsit, és őrizetbe vették azt a személyt, aki azt vezette volna. Hozzáfűzte, hogy a nagykövetség elleni támadásra készülő csoport követte el október 31-én a bagdadi katolikus templom elleni merényletet, amely 46 hívő és pap halálát követelte.

Ugyancsak ez a csoport hajtott végre autóbombás öngyilkos merényleteket áprilisban a szíriai, a spanyol, a német, az egyiptomi és az iráni nagykövetségek ellen. Azokban 30-an vesztették életüket és 224-en sebesültek meg.

A francia külképviselet nem fűzött megjegyzést a hétfői bejelentéshez. Egy európai diplomata viszont elmondta, hogy több kollégája részt vehetett az iraki belügyminisztérium egyik tanácskozásán, amelyen Dzsavad Pulani tárcavezető tájékoztatta őket a meghiúsított merényletkísérletről. Beszámolója szerint a leleplezés annak volt köszönhető, hogy az utóbbi időben az al-Kaida számos tagját fogták el.

AJÁNLOTT LINKEK:

Terrorhálózatokat lepleztek le Európa-szerte (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik