Nagyvilág

A Wikileaks beleszól a nagypolitikába

Az amerikai külügyminisztérium arra figyelmeztette a Wikileaks oknyomozó portált, hogy a titkos diplomáciai iratok közzétételével veszélybe sodorja számtalan ember életét, a globális terrorellenes harcot és az Egyesült Államok kapcsolatait szövetségeseivel.

Harold Koh, az amerikai külügyminisztérium jogi képviselője a Wikileaks alapítójának, Julian Assange-nak küldött levelében – amelyet szombaton tett közzé a külügyminisztérium – szorgalmazza, hogy a portál ne hozza nyilvánosságra az iratokat, szolgáltassa vissza őket, és törölje adatbázisából.

Assange és jogi képviselője pénteken az Egyesült Államok brit nagykövetének levelet küldött, amelyben felveti az iratokban szereplő személyek biztonságának a kérdését, és információkat kér róluk. Koh erre a levélre válaszolva leszögezte, hogy noha Assange azt állítja, oltalmazni kívánja az érintettek életét, pont az ellenkezőjét teszi. Leszögezi, hogy a külügyminisztérium nem kíván tárgyalásokba bocsátkozni vele.

Koh felhívja a figyelmet arra, hogy bárhogyan jutott is hozzá az iratokhoz a Wikileaks, az az amerikai törvények megsértésével történt, és amíg a portál birtokolja ezeket a dokumentumokat, folytatódik a jogsértés.

A WikiLeaks beharangozta, hogy várhatóan vasárnap hozza nyilvánosságra a titkosnak nevezett amerikai külügyminisztériumi iratokat, köztük olyanokat, amelyek Európával kapcsolatosak, továbbá olyanokat is, amelyek Ázsiára és más földrészekre vonatkoznak. Koh szerint az amerikai kormány tudomást szerzett róla, hogy a Wikileaks a The New York Times-nak, továbbá a brit The Guardiannek és a német Der Spiegelnek már előzőleg elküldte az iratokat.

A netzpolitik.org honlapon szombat este megjelent információk szerint a WikiLeaks mintegy 250 ezer amerikai diplomáciai dokumentumot hoz nyilvánosságra. A dokumentumok túlnyomó többségét szerte a világból az amerikai külképviseletek küldték a washingtoni külügyminisztériumnak. A honlap az információkat állítólag a Der Spiegel német hetilap internetes oldalán megjelent cikkből szerezte, amely rövid ideig olvasható volt a hetilap internetes kiadásában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik