Külföld

Vilmos herceg nem harcol a trónért

admin
admin

2010. 11. 28. 15:32

Vilmos brit trónörökös semmiképpen nem akar „generációs ugrást” a trónutódlásban, és azt szeretné, ha apja, Károly walesi herceg lenne Nagy-Britannia következő uralkodója.

Nemrégiben több országos felmérés is kimutatta, hogy az alattvalók többsége szívesen látná, ha kimaradna egy nemzedék, és II. Erzsébet királynőt unokája, Vilmos követné a trónon.

A 28 esztendős Vilmos mindig is jóval népszerűbb volt apjánál, és közkedveltsége csak tovább nőtt azóta, hogy nemrégiben hivatalosan bejelentette eljegyzését kedvesével, a polgári származású Kate Middletonnal. Vilmos és Kate esküvője április 29-én lesz a londoni Westminster apátságban.

A The Sunday Telegraph, a legnagyobb vasárnapi konzervatív brit lap azonban udvari bennfenteseket idézve azt írta: Vilmos ragaszkodik ahhoz, hogy édesapja legyen az Egyesült Királyság következő uralkodója. „Vilmos herceg tudatában van a találgatásoknak, de tudja azt is, hogy hol a helye a királyi családon belül … és nem vágyik arra, hogy feljebb lépjen, mielőtt elérkezne az ő ideje” – fogalmazott a patinás brit lap egyik magas beosztású udvari forrása.

Károly trónutódlásáról hosszú évek óta folyik a vita Nagy-Britanniában. Néhai felesége, Diana hercegnő – akit a trónörökös bevallottan megcsalt jelenlegi nejével, Kamilla cornwalli hercegnővel – már 1995-ben, egy világszerte döbbenetet keltő BBC-interjúban nyíltan megkérdőjelezte a walesi herceg uralkodói képességeit, mondván: nincs meggyőződve arról, hogy Károly „képes lenne-e alkalmazkodni a királyi címmel járó kötöttségekhez”.

A The Sunday Telegraph udvari forrásai szerint azonban Vilmos herceg nem osztja 1997-ben elhunyt édesanyja véleményét apja uralkodói alkalmasságáról. A lap által idézett illetékesek szerint Vilmos és Károly egyaránt „a természetre kívánja bízni” a trónutódlás ügyét, és az uralkodói házon belül „semmiféle olyan javaslat nem merült fel, hogy egy nemzedéket ki kellene hagyni”.

Sokak szerint ugyanakkor nem kizárt, hogy a generációs ugrásról éppen a természet gondoskodik majd. A 62 esztendős Károly az angol-brit monarchia történetének leghosszabb ideje váró trónörököse; édesanyja, a 84 éves II. Erzsébet királynő 1952 óta ül a trónon, és kiváló egészségnek örvend. A királynő mamája, Erzsébet anyakirálynő 2002-ben, életének 102. évében hunyt el, és ha a jelenlegi uralkodó is jó egészségben megéri ezt a kort, Károly már a 80-as éveiben járna, mire a trónutódlás esedékessé válna.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.