Nagyvilág

Nyolcvanöt milliárd eurós mentőcsomag Írországnak

A mentőcsomagot jóváhagyását Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, a 16 euróövezeti ország pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport elnöke jelentette be Brüsszelben .

Az Eurócsoport vasárnapi rendkívüli ülése után tanácskozást tartottak a 27 EU-ország pénzügyminiszterei is, és így azok az országok is jóváhagyták a csomagot, ahol nem a közös pénz a fizetőeszköz.

A 85 milliárdból 35 milliárd euró szolgálja a válságos helyzetbe jutott ír bankszektor megsegítését: 10 milliárdot azonnali feltőkésítésre kívánnak fordítani, 25 milliárd pedig pénzügyi hátteret nyújt a további banki hitelromlás elkerüléséhez. Írország a maga részéről 17,5 milliárd eurót fordít – készpénzben, illetve a nyugdíjalapok mozgósítása révén – bankrendszerének megmentésére.

A fennmaradó összeget Dublin közlése szerint 5,8 százalékos, Olli Rehn pénzügyi EU-biztos szerint “mintegy 6 százalék körüli” – pontosan a jövő héten megállapítandó – kamatra adják kölcsön Írországnak. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 22,5 milliárd euróval vesz részt a pénzügyi mentőakcióban.

Kulcsfontosságú engedményt tettek a miniszterek Írországnak azzal a döntésükkel, hogy a szigetországnak csak 2015-re kell 3 százalékra leszorítania az éves költségvetési hiányt.

A miniszterek egyetértettek az Európai Bizottsággal és az Európai Központi Bankkal abban, hogy az Írországnak nyújtandó kölcsön az euróövezet és az egész Európai Unió pénzügyi stabilitásának a megőrzését szolgálja – jelentette ki Juncker a megbeszélések után tartott sajtótájékoztatón.

Brian Cowen ír miniszterelnök kiemelte, hogy a megállapodás értelmében Írországnak nem kell változtatnia az unióban rendkívül alacsonynak számító, 12,5 százalékos társasági adókulcson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik