Nagyvilág

Elrettentő haderő vonult fel Észak-korea ellen

Amerikai-dél-koreai tengeri hadgyakorlat kezdődött Észak-Korea partjai közelében.

A Koreai-félszigeten régóta nem tapasztalt feszültség árnyékában, pontosan egy héttel egy dél-koreai sziget ellen végrehajtott észak-koreai tüzérségi támadás után nagyszabású amerikai-dél-koreai hadgyakorlat kezdődött vasárnap reggel a Sárga-tengeren.

A négy napra tervezett légi és haditengerészeti manőver célja egyfajta erődemonstráció, amellyel az Egyesült Államok – Dél-Koreával együtt – demonstrálni kívánja az Észak-Koreával szembeni elrettentő képességet. Mindezt jelzi, hogy a hadgyakorlaton részt vesz a George Washington atommeghajtású repülőgép-hordozó hajó, valamint több más amerikai hadihajó. Dél-koreai részről rombolók, fregattok, járőrhajók, továbbá tengeralattjárók ellen bevethető repülőgépek vesznek részt.

Kína és Észak-Korea már előzetesen elítélte a vasárnap megkezdődött hadgyakorlatot. A pekingi külügyminisztérium nyilatkozatban hangsúlyozta: Kína ellenez minden olyan katonai cselekményt, amelyet – mint fogalmazott – engedély nélkül hajtanak végre az ország kizárólagos gazdasági övezetében.

Phenjan a hadgyakorlatot tűrhetetlen katonai provokációnak nevezte, és burkoltan felmérhetetlen következményekkel fenyegetőzött. A KCNA észak-koreai hírügynökség vasárnap reggel azt hangoztatta: katonai csapást hajt végre az amerikai és a dél-koreai erők ellen, amennyiben azok megsértik területi vizeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik