Nagyvilág

Az USA katonai megoldást fontolgat Iránnal szemben

Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke szerint Iráni nukleáris törekvései miatt az Egyesült Államok fontolgatja a katonai megoldás lehetőségét.

Mike Mullen admirális azt mondta a CNN-nek adott vasárnapi interjújában: nem hisz abban, hogy Irán békés célokra használja atomerőművét.

“Hírszerzési információk alapján állítom makacsul: Irán előrehaladott stádiumban van, hogy képes legyen atomfegyvereket gyártani, és atomfejekkel ellátni rakétáit, amelyeket képes használni is” – közölte az admirális. Mullen hozzátette: az Egyesült Államok a párbeszédre, a tárgyalásokra összpontosít Irán nukleáris törekvéseivel kapcsolatban, “de csak ésszerű keretek közt”.

Az admirális kijelentéseit azt váltotta ki, hogy Irán szombaton bejelentette: az orosz segítséggel Busherben épült atomerőmű megkezdte működését.

A bejelentés röviddel azelőtt hangzott el, hogy az ország nukleáris programjáról újabb tárgyalási forduló kezdődik Irán és a hat vezető hatalom, Németország, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Oroszország között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik