Nagyvilág

Riadókészültségben az egyiptomi biztonsági erők

Az általános választások előtti napon, szombaton riadókészültségbe helyezték az egyiptomi biztonsági erőket.

Az intézkedést az után vezették be, hogy összecsapások törtek ki több helyen ellenzéki tüntetők és a rendőrök között. A Nílus deltájában és az ország déli részén több ezren demonstráltak pénteken éjszaka.

Több tüntetés erőszakba torkollott, miután kövekkel dobálták meg egymást a rivális képviselőjelöltek támogatói. Az egyiptomi kormány bejelentése szerint több tízezer rendfenntartót mozgósítottak a választások előtt, a szavazóhelyiségekhez pedig rohamrendőrökkel teli teherautókat vezényeltek, hogy azonnal közbeavatkozzanak szükség esetén.

Főleg az iszlamista mozgalom, a Muszlim Testvériség emberei aktívak. A mozgalom aktivistái a dél-egyiptomi Bani Szuefben csaptak össze a rendőrökkel, akik 15 tüntetőt őrizetbe vettek. A Muszlim Testvériség nem jól áll. Az előrejelzések szerint jóval kevesebbet szerezhet vasárnap a parlamenti helyek ötödénél, amit 2005-ös választásokon elnyert. A hatóságok is kemény nyomást gyakorolnak rájuk. A héten összesen 1200 aktivistájukat vették őrizetbe.

Egyiptomban jövőre elnökválasztás lesz, ebből a szempontból sem mellékes a mostani szavazás. A következő parlament összetétele azért fontos, mert a nagyhatalmú Hoszni Mubarak elnök potenciális kihívóinak a parlament jóváhagyását kell megszerezniük ahhoz, hogy indulhassanak.

Állítólag komoly viszály van Mubarak tervezett hatalomátadása miatt, mivel a fiát, Gamalt szeretné utódjának az elnöki poszton. Az egyik tábor Gamalt akarja, a másik szerint viszont Gamal alkalmatlan az elnökségre. Egyes hírek szerint elbizonytalanodott fiával kapcsolatban a 82 éves Mubarak, aki 1981 óta Egyiptom államfője.

Komoly ellentétek vannak az ellenzéken belül is. Jól példázza ezt, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség korábbi vezetője, a Nobel-békedíjas Mohamed El-Baradei a választások bojkottjára szólította fel az egyiptomiakat. Az előrejelzések szerint mégis sok ellenzéki részt fog venni a szavazásokon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik