Külföld

Orbán: nem lehet állandó változások közt nevelni a gyerekeinket

admin
admin

2010. 11. 27. 17:23

Orbán Viktor kormányfővel készült interjú jelent meg az újvidéki Magyar Szó című napilap hét végi számában.

A miniszterelnök pénteken hivatalos látogatáson járt Szerbiában – tárgyalt Boris Tadic elnökkel és Mirko Cvetkovic kormányfővel -, ekkor készített vele beszélgetést a vajdasági magyar újság.

„Elvárható, hogy a szerb kormányzat teljesítse azokat – az elsősorban pénzügyi – kötelezettségeit, amelyeket a magyarok által működtetett intézmények fenntartásáért visel” – jelentette ki a vajdasági magyar kisebbségi kulturális autonómia legfőbb szervének, a június eleji választások után megalakult Magyar Nemzeti Tanácsnak a működésével kapcsolatban a magyar miniszterelnök. „Az iskolák, kulturális intézmények támogatását Magyarország nem vállalhatja át, mert ez egy szerb kötelezettség” – fűzte hozzá.

A Magyar Szó kérdésére, nem kell-e attól tartani, hogy január 1. után, amikor könnyített eljárással lesz megszerezhető a magyar állampolgárság, a munkavállalási lehetőség miatt sokan kivándorolnak a Délvidékről, Orbán Viktor elmondta: a kettős állampolgárság bevezetése előtt a kormány minden magyar közösséggel konzultált, és az ő véleményük alapján született meg a döntés. „Márpedig szerintük nem kell ettől tartani. Aki el akart menni innen, és mindent maga mögött akart hagyni, már megtette” – mondta.

A kormánynak a magyar népesség csökkenésével kapcsolatos stratégiáját firtató kérdésre azt felelte, amíg a magyarok „nem hiszik el, hogy egy győztes nemzet tagjai lehetnek”, addig nem is fognak gyarapodni; se vagyoni, se kulturális szempontból, „de értékekben és persze lélekszámban sem”. Hozzátette, „érdemes a jövőről a gyarapodás és a győzelem logikája mentén gondolkodni. Amíg ezt nem érjük el, addig hanyatlani fogunk, minden tekintetben. Ennek a tendenciának a megfordításán dolgozik most a magyar kormány, és a délvidéki magyar közösség vezetése is”.

A Magyarországon zajló változásokkal kapcsolatban leszögezte, „az átalakítások időszakát le kell rövidíteni”. Mint mondta, „nem lehet állandó változtatások és felfordulás közepette nevelni a gyerekeinket, és nem lehet ilyen körülmények között hosszabb távra tervezni”. Hozzátette, „a magyar embereket meg kell kímélni attól, hogy négy éven keresztül a folyamatos átalakulás idejét éljék”. „Egy év alatt cselekednünk kell, és utána hagyni, hogy az emberek nyugodtan, stabilan kialakított keretek között tudják tervezni és élni az életüket” – mondta Orbán Viktor kormányfő az újvidéki Magyar Szónak adott interjúban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.