Külföld

Ficoék tarolhatnak ma

admin
admin

2010. 11. 27. 08:12

Önkormányzati választások kezdődtek szombat reggel Szlovákiában.

Az ország 3000 településén polgármestert és képviselőket választanak, az utóbbiakból több mint 21 ezret.

A polgármesteri tisztséget az szerzi meg, aki a legtöbb szavazatot kapja, a képviselők esetében pedig listákra szavaznak. A megbízatása négy évre szól. A magyarok lakta régiókban a helyhatósági választások nagy tétje ezért az, hogy a parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártja (MKP) vagy a kormánykoalíciós Híd magyar-szlovák polgári párt szerez-e erősebb pozíciókat.

Bár a két párt együttműködése a mostani választások alkalmával nem széles, központi szinten egyenlő a nullával, helyi szervezeteik több településen is közös polgármesterjelöltet támogatnak. Az Új Szó című pozsonyi magyar napilap szerint huszonegy olyan település van az országban, ahol mindkét párt által támogatott jelölt lehet a polgármester.

Dél-Szlovákia félezer, magyarok lakta településein mindkét párt jelen van. Az MKP közölte, hogy 246 településen indít önálló polgármesterjelöltet, ugyanakkor több tucatnyi esetben független vagy koalíciós jelöltet támogatnak. Őry Péter, az MKP önkormányzati alelnöke szerint a párt gyakorlatilag most is jelen van mindenütt ott, ahol négy éve indított jelölteket. A Híd több mint 260 önálló polgármesterjelöltet indít, s ugyancsak támogat számos koalíciós és független jelöltet.

Általános a várakozás, hogy a helyi önkormányzatok többségében a függetlenek és a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt fogják megszerezni a legtöbb helyet.

Helyi megfigyelők úgy vélik, hogy a választási részvétel alacsonyabb lesz, mint a júniusi parlamenti választásokon, amikor a választók 59 százaléka járult az urnákhoz.
Országszerte megszigorították a biztonsági intézkedéseket. A szokásos napi szolgálaton kívül további majdnem 4000 rendőr ügyel szombaton a rend betartására.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.