Külföld

Sztálin adott parancsot a katyni mészárlásra

admin
admin

2010. 11. 26. 13:05

A katyni tömeggyilkosságot Sztálin és más szovjet vezetők egyenes utasítására követték el - állapítja meg az a nyilatkozat, amelyet az orosz parlament alsóháza, az állami duma "A katyni tragédiáról és áldozatairól" címmel pénteken fogadott el első olvasatban, szokatlanul heves vita után, a kommunisták ellenszavazatával.

A dokumentum rámutat: a sokévi titkosság után nyilvánosságra került dokumentumok nemcsak a szörnyű tragédia mértékét tárják fel, hanem azt is tanúsítják, hogy a bűncselekményt Sztálin és más szovjet vezetők egyenes utasítására hajtották végre.

1940 tavaszán a Szovjetunió nyugati területein, Katynban és másutt legkevesebb mintegy 22 ezer lengyel foglyot gyilkoltak le. A képviselők emlékeztettek rá, hogy a hivatalos szovjet propaganda a nácikra hárította a felelősséget a történtekért, és ez hosszú éveken át vita tárgya volt a szovjet társadalomban, a lengyel népben pedig haragot, sértettséget és bizalmatlanságot keltett. Csak a kilencvenes évek elején, az új Oroszország ismerte el, hogy a lengyel állampolgárok tömeges legyilkolása a Szovjetunió területén az orosz állampolgárokat is tízezrével megsemmisítő totalitárius állam önkényének következménye volt.

A duma mély részvétét fejezi ki a nyilatkozatban az áldozatok hozzátartozóinak, és felhívja a figyelmet, hogy a dokumentumok jelentős része még mindig titkos archívumokban van, és sürgeti ezek nyilvánosságra hozását.

Megállapította: “Mi, az állami duma képviselői határozottan elítéljük az emberek jogait és életét semmibe vevő rezsimet, baráti kezet nyújtunk a lengyel népnek, és reményünket fejezzük ki, hogy a demokratikus értékek alapján fejlődő országaink közötti kapcsolatokban új szakasz kezdődik.”

Konsztantyin Koszacsov, a duma külügyi bizottságának elnöke az indítványt előterjesztve hangsúlyozta, hogy elfogadása nemcsak a lengyel népnek, hanem elsősorban Oroszországnak fontos.

Igen határozottan ellenezte a nyilatkozatnak még a napirendre tűzését is a Gennagyij Zjuganov vezette kommunista párt, amely a második legnagyobb frakcióval van jelen a dumában. Egy kommunista képviselő a frakciója nevében azt hangoztatta, hogy a dokumentum tervezete hamisított dokumentumokon alapul, s hogy Joseph Goebbels, Hitler propagandaminisztere már 1940 októberében szólt arról, hogy húszezer lengyel tisztet mészároltak le Katyn mellett, s azt állította, hogy ezt a szovjet titkosrendőrség, az NKVD követte el. A kommunisták módosító indítványokat is előterjesztettek, de a duma sorra leszavazta azokat.

Az orosz vezetés már számos esetben elítélte a sztálini rezsimet, s különösen Dmitrij Medvegyev elnök foglalkozott sokat a kérdéssel.

Mihail Fedotov, a civil társadalom és az emberi jogok fejlesztésével foglalkozó államfői tanácsadó testület elnöke pénteken bejelentette: Oroszország arra készül, hogy megbélyegezze a totalitárius rezsimet és benne külön az NKVD szerepét. Nem Sztálin felett szándékoznak azonban ítélkezni, hanem a rezsimet, s benne az NKVD szerepét fogják értékelni, és erről is szó lesz az államfő és a testület januári találkozóján.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.