Nagyvilág

A NATO elutasította az egységes rakétavédelmi javaslatot

A NATO vezetői elutasították Dmitrij Medvegyev orosz elnöknek azt a javaslatát, hogy egyesítsék a nyugati és az orosz rakétavédelmi rendszert - jelentette pénteken diplomáciai és NATO-forrásokra hivatkozva, brüsszeli és moszkvai keltezéssel a The Wall Street Journal.

Medvegyev a szombaton zárt ajtók mögött megtartott lisszaboni NATO-orosz tanácskozáson javasolta a 28 tagú szövetségnek a két rakétavédelmi rendszer egyesítését. Barack Obama amerikai elnök és más vezetők azzal a diplomatikus fordulattal utasították el az indítványt, hogy annak megvalósíthatóságát műszaki szakértőknek kell megvizsgálniuk.

A két rendszer együttműködésének lehetőségét felmérő szakértői vélemények, a NATO és Oroszország védelmi minisztereinek júniusi, Brüsszeli tanácskozására készülnek el.

A NATO országok diplomatái szerint az orosz javaslat messze túlmegy a szövetség elképzelésén, amely a rendszerek egyesítése helyett inkább az együttműködést és az információcserét szorgalmazná. „Mi két eltérő rendszert szeretnénk összekapcsolni” – nyilatkozott a lapnak a NATO egyik szóvivőnője.

Medvegyev a tanácskozás után tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a rakétavédelem „szektorokra” osztását javasolta, azzal, hogy mind Oroszország, mind pedig a NATO a területe felett elhaladó rakéták megsemmisítéséért legyen felelős. Mint mondta, az orosz rakétavédelem megsemmisítené az észak-atlanti szövetség tagállamai felé tartó rakétákat.

Dmitrij Rogozin orosz NATO-nagykövet szerint Moszkva azt szeretné elérni, hogy az euro-atlanti régióban számolják fel a belső rakétavédelmet – ami gyanakvással tölti el az oroszokat – és, hogy a rendszer kizárólag külső támadások elhárítására összpontosítson.

A javaslattal kapcsolatban egyébként nemcsak a NATO illetékesei támasztottak kételyeket. Nyikolaj Makarov orosz vezérkari főnök a Rosszijszkaja Gazetának nyilatkozva „a végletekig leegyszerűsítettnek” nevezte azt az elképzelést, amely szerint a két félnek a saját területe fölött le kellene lőnie a másik felé közelítő rakétákat.

„Ez a felvetés mindkét oldal katonái számára erőltetettnek tűnik. A valóság az, hogy bármely rakétavédelmi rendszerrel rendelkező ország mindenfajta nemzetközi megállapodás nélkül lelőné a területe felé közeledő rakétákat” – mondta.

Alekszandr Goltsz orosz független katonai szakértő, a Jezsenyegyelnij Zsurnal főszerkesztő-helyettese egy cikkében azt írta, hogy Oroszország jelenleg nem képes rakétaelfogó rendszerek sorozatgyártására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik