Nagyvilág

Dél-Korea vádat emelt 22 személy ellen

A dél-koreai hatóságok vádat emeltek 22 ember ellen, akik hamis e-maileket és SMS-eket terjesztettek a keddi észak-koreai tüzérségi támadás után - jelentette a dél-koreai sajtó.

A viccesnek szánt üzenetek arról szóltak, hogy Dél-Korea mozgósította tartalékos haderőit. Dél-Korea hivatalosan még mindig háborúban áll északi szomszédjával, és minden dél-koreai férfinak kötelező a kétéves sorkatonai szolgálat, amely után tartalékosok lesznek, és bármikor be lehet őket hívni.

Az üzeneteket nem sokkal a dél-koreai szigetet ért észak-koreai tüzérségi támadás után küldték el. Magukat a dél-koreai védelmi minisztérium tisztségviselőinek, illetve katonatiszteknek kiadó emberek olyan e-maileket és SMS-üzeneteket küldtek szét, amelyben azt állították, hogy az északi támadásra válaszul Szöul mozgósította a tartalékos haderőt – írta a Yonhap dél-koreai hírügynökség. Ezenkívül más, tréfának szánt üzenetek is keringtek a támadása után, mint például az, amelyik szerint Dél-Korea indított támadást kommunista szomszédja ellen.

Ri Mjung Bak dél-koreai elnök csütörtökön kinevezte Kim Kwan Jint a védelmi tárca élére, aki a szerdán lemondott Kim Te Jungot váltja fel a kormányban – tudta meg a Yonhap hírügynökség. Utóbbi azt követően nyújtotta be lemondását, hogy a szöuli kormányt több kritika is érte amiatt, hogy a keddi észak-koreai ágyútámadásra nem adott megfelelő választ. A 61 éves Kim Kwan-jin korábban a hadsereg tábornoka volt. Phenjan keddi támadásban két katona és két civil veszítette életét a Jongpjon-szigeten.

A két ország közti, 1950-től 1953-ig tartó háború csak tűzszünettel, és nem békeszerződéssel ért véget, és a két állam hivatalosan továbbra is háborúban áll egymással. A 19 évesnél idősebb dél-koreai férfiaknak kötelező a kétéves sorkatonai szolgálat.

AJÁNLOTT LINKEK:

Újabb lövések a koreai határon (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik