Nagyvilág

Lemondott a dél-koreai védelmi miniszter

Lemondott csütörtökön a dél-koreai védelmi miniszter azoknak a belföldi bírálatoknak a hatására, amelyek szerint a hadsereg nem megfelelően reagált az észak-koreai tüzérségi támadásra.

Az elnöki hivatal közölte, hogy az államfő elfogadta a miniszter lemondását.

Kim Te Jung már márciusban, a Cshonan dél-koreai hadihajó elsüllyesztése után felajánlotta lemondását, de akkor az elnök nem fogadta el. Most “a közelmúltbeli katonai incidensekre” és arra hivatkozva nem utasította el a beadványt, hogy “javítani kell a hadseregben uralkodó légkörön”.

A hivatal nem sokkal ez előtt bejelentette, hogy meghozta “a szükséges intézkedéseket a nemzetbiztonság megerősítésére” és arra, hogy az ország hadereje határozottabban tudjon reagálni az észak-koreai hadsereg agressziója esetén. “A viszonylag passzívnak tekintett doktrínát teljesen felülvizsgáljuk” – olvasható a hivatal közleményében.

Az észak-koreai tüzérség 170 lövedéket lőtt ki Jonpjong dél-koreai szigetre, ebből 90 hullott a tengerbe, a többi a szárazföldre, megölve négy embert, és megsebesítve további 18-at. A déliek 80 lövedékkel válaszoltak. Nem tudni, hogy ez milyen kárt okozott Észak-Koreában, de számos szöuli politikus nagyon gyenge riposztnak tartja, és bírálják azt is, hogy a hadsereg lassan reagált, lehetővé téve ezzel az északiaknak, hogy két hullámban, több mint egy óráig tartson az ostromuk.

“A hadsereg válasza a második támadásra kiábrándító” – jelentette ki Kim Dzsang Szo korábbi védelmi miniszter, aki az államfő pártjához tartozik. Szerinte a hadseregnek azonnal harci gépekkel kellett volna megsemmisítenie a támadó észak-koreai ágyúkat.

“Nem túlságosan elrettentő egy kegyetlen és ellenséges erővel szemben, ha Dél-Korea csak beszél, és keveset cselekszik” – írja szerkesztőségi cikkében a The Korean Times című napilap, és sajnálkozik, amiért “Szöul képtelen megtorolni Phenjan provokációját”.

A Korea Dzsungang című konzervatív lap szintén szerkesztőségi cikkben felszólítja a kormányt, hogy alakítson ki új katonai doktrínát az észak-koreai hadsereg provokációival szemben. “A gond az, hogy erőtlenek a válaszaink” – állapítja meg a cikk, utalva arra, hogy a Cshonan dél-koreai hadihajó márciusi elsüllyesztése katonai vonatkozásban büntetlenül maradt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik