Nagyvilág

A tömegpánik áldozataira emlékeznek Kambodzsában

Nemzeti gyásznapot tartanak csütörtökön Kambodzsában a hétfői tömegpánik áldozatainak emlékére.

A tragédia helyszínén, a Phnom Penh-i Gyémánt hídnál Hun Sen kambodzsai miniszterelnök mondott beszédet. A kambodzsai szociális minisztérium eközben bejelentette: módosítják a tragédia halottainak számát. Szerdán, még azt közölték, hogy 456 halálos áldozata van a tömegpániknak, de mostanra kiderült, a hivatalos adat 456, mert voltak olyanok akiket tévesen duplán számoltak. A halálos áldozatok közül 221-en nők, a sérültek száma 395.

A feketébe öltözött Hun Sen könnyes szemmel gyújtott meg füstölőket egy kisméretű oltárnál a híd lábánál. A zászlókat pedig Kambodzsa-szerte félárbocra eresztették, az iskolák zöme bezárt.

Helyi illetékesek azt közölték: az eddigi vizsgálatok alapján az váltotta ki a pánikot, hogy a tömegben elterjedt, a híd nem bírja el az évenként megrendezett vízi fesztiválra összegyűlt tömeget. A kambodzsai kabinet pedig elismerte: nem számítottak arra, hogy ekkora tömeg gyűlik össze a fesztiválra, emiatt nem voltak elegendőek a biztonsági intézkedések sem.

Becslések szerint legkevesebb hétezren zsúfolódtak össze a nyolc méter széles és száz méter hosszú hídon, amikor a pánik kitört a hívek között és összetaposták egymást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik