Nagyvilág

Putyin is érintett lehet a milliárdos sikkasztásban

A Kitekintőn még január elején írtunk az orosz keleti kőolajvezeték átadásáról. Akkor még az volt a fő hír, hogy Oroszország immár Kína, Japán és az Egyesült Államok olajpiacára is belépne, most azonban kiderült: a vezeték építése során mintegy négymilliárd dollárt sikkasztottak el, valószínűleg Vlagyimir Putyin akkori elnök tudtával.

A csőkígyó első szakaszát Vlagyimir Putyin ünnepélyesen 2009. december 28-án adta át. Bár sok újság és hírportál figyelmét elkerülte az esemény, a beavatott elemzők azonnal kijelentették: a vezeték megépültével nagyot fordult a világ. Oroszország ugyanis a remélt, dollármilliádokban mérhető bevételtől eltekintve immár meg tudja osztani forrásait, és nincs többé rászorulva az európai fogyasztókra, ugyanis az energiaéhes Kína szinte korlátlan piaca is gazdaságosan elérhetővé vált számára.

Ám a dolognak volt egy másik aspektusa, amiről 2010 elején, az ünnepségek alatt nem beszéltek: a vezeték építése közben óriási pénzösszegek váltak köddé, és azok, akik benne voltak a projektekben, mára milliomosokká, esetenként milliárdosokká váltak.

A vezeték kivitelezésével az orosz állami kézben lévő kőolajtársaságot, a Transznyeftyet bízták meg, amelyet akkor Szemjon Vajnstok vezetett. 2008-ban egyre több visszaélésről és lopásról kezdtek beszélni az orosz sajtóban, ezért a kormány egy speciális bizottságot hozott létre az ügy kivizsgálására. A bizottság kitartóan kutakodott, és egy hosszú jelentést készített a trükkökről és sikkasztásokról. Az anyagot – amelyet máris sokan az orosz korrupció bibliájának neveztek el – azonban rejtélyes módon azonnal titkosították, és az nem került a nyilvánosság elé. Az ügyet a jelentések szerint eredményesen lezárták.

Nem mindenkinek volt ez így ínyére, és az egyik orosz blogger, a közgazdász végzettségű, polgári aktivista kampányairól híres Alekszej Navalnij – aki mellesleg a Transznyefty egyik kisebb részvényese is – több hónappal ezelőtt magánnyomozásba kezdett.

A nyomozás eredményeképpen néhány nappal ezelőtt Navalnij blogjába és a hivatalos weboldalára is felkerült a 2008-as eredeti, 156 oldalas vizsgálati anyag, amely bombaként robbant az orosz nyilvánosságban. A jelentés összegzéseként Navalnij nem állít kevesebbet, mint azt, hogy a Transznyefty vezetése – az orosz kormány, és minden bizonnyal az akkori orosz elnök Vlagyimir Putyin részvételével – négymilliárd dollárt sikkasztott el a közpénzekből.

Az anyag megjelenése után Navalnijtól voltak hangosak a legnépszerűbb, leglátogatottabb orosz blogok, és tegnap már az országos sajtóba is beszivárgott a hír. Az egyik legolvasottabb hírportálnak, a gazeta.ru-nak maga Vlagyimir Milov írt cikket, aki korábban orosz energetikai miniszterhelyettes volt, és azóta nyilatkozott már az ügyben orosz miniszterelnök-helyettes is.

A Kitekintőn a hét második felében jelentkezünk a pontos részletekkel és a vizsgálati anyag elemzésével. Addig is, tekintsék meg – angol felirattal – az alábbi videót az ügyről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik