Külföld

Mind odavesztek a bányászok

admin
admin

2010. 11. 24. 07:11

Nincs már remény arra, hogy túlélőre bukkanjanak a pénteken metánrobbanás miatt beomlott új-zélandi bányában - jelentette be Gary Knowles rendőrparancsnok, aki a mélyben rekedt 29 bányász utáni kutatást irányította.

A kapitány riportereknek nyilatkozva közölte: mindenki eltűnt, majd ezt a hírt a miniszterelnök, John Key is megerősítette.

Ő azt is megjegyezte, hogy “nemzeti tragédia történt” és “gyászoló nemzet vagyunk” – tudta meg a BBC.

Azt, hogy a bányászok mind odavesztek az is alátámasztja, hogy újabb nagy erejű robbanás következett be a Pike River bányában.

Erről Knowles értesítette a családtagokat, akik -elmondása szerint- kétségbeestek, sírva fakadtak, kiabáltak és volt, aki a padlóra zuhant fájdalmában.

Ezután Peter Whittal, a South Island bánya igazgatója biztosította őket afelől, hogy a holttesteket mindenáron megkeresik. “Vissza akarjuk kapni az embereinket, ezért ki fogjuk őket hozni” – mondta.

Egyelőre nem egyértelmű, mi okozta a második katasztrófát. Csak annyit lehet tudni, hogy robbanékony és mérgező gázok keringtek a mélyben az első incidens után. Ez akadályozta meg, hogy a mentőalakulatok leereszkedjenek a munkásokért, akik között volt egy 17 éves fiú is. Ő az első műszakját végezte.

Azt, hogy milyen a gázkoncentráció két kilométerrel a föld alatt egy speciális, távirányítású robottal szerették volna felmérni, amelyet a hadsereg bocsájtott a mentők rendelkezésére. Egy kamerát is felszereltek rá, hogy felvételeket készítsen a mélyben uralkodó állapotokról. Már akkor tartottak a második robbanástól, amikor a lejuttatásához szükséges 15 centiméteres lyukat fúrták.

Idővel a vájárok hozzátartozói egyre nyugtalanabbá váltak, ezért megvádolták a vezetőséget azzal, hogy nem végzik rendesen és elég hatékonyan a feladatukat. Azonban a bánya igazgatója közölte: “veszélyes és felelőtlen lenne, ha a mentők behatolnának a bányába, mert az életüket komolyan kockára tennék”. “Amíg felbecsültük a helyzetet, pontosan az történt, amit feltételeztünk” – mondta ennek kapcsán Whittal.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.