Nagyvilág

Urándúsítója miatt provokál Észak-Korea

A támadással Észak-Korea nyomást akar gyakorolni az Egyesült Államokra annak érdekében, hogy engedményeket tegyen nukleáris programja ügyében. A műholdfelvételek szerint nagy a mozgás az atomlétesítmény körül.

Észak-Korea több tucatnyi ágyúlövést adott le kedden egy dél-koreai szigetre, számos épület lángba borult, a tüzet Dél-Korea viszonozta – derült ki szöuli katonai és sajtó jelentésekből. Legkevesebb két dél-koreai katona életét vesztette.

A két Korea közötti vitatott tengeri határ mentén fekvő, Dél-Korea nyugati partvidékén fekvő Jonpjong-szigetén szemtanúk elmondták, hogy az ágyúzás alatt a lakosokat kimenekítették. A tüzérségi támadás körülbelül egy órán át tartott, majd hirtelen megszakadt. A két Korea között évek óta ez volt a legsúlyosabb fegyveres konfliktus. A dél-koreai hadsereg közölte, hogy legkevesebb két katonája meghalt, további tizenöt megsebesült. Az ágyúzásnak három civil sebesültje is van. Legalább száz lövedék érte a szigetet, amely 3 kilométerre délre található a tengeri határtól és 120 kilométerre nyugatra a dél-koreai fővárostól, Szöultól.

A YTN helyi tévéállomás szemtanúkat idézett, akik szerint 60-70 ház kigyulladt, a tévéfelvételeken látható volt a sűrű füst, amely a sziget felől érkezett. A tüzet egyelőre nem tudják megfékezni. A tévé szerint az észak-koreai lövedékek közül sok a szigeten lévő laktanyába csapódott be. Egy szemtanú az adásban elmondta, hogy házak égnek, és a hegyek növényzete is lángra kapott. Az embereket kimenekítették. A mindent ellepő füstben semmit sem látni, az emberek halálra rémültek.
A történtek miatt a dél-koreai vezetés válságtanácskozásra gyűlt össze kedden egy föld alatti bunkerban, a szöuli elnöki palotában – közölte egy hivatalos személy. A megbeszélésen az államfő mellett jelen volt a külügy-, a védelmi- és az országegyesítési miniszter is, valamint a titkosszolgálat vezetője.
Dél-koreaiak menekülnek a szigetről a támadás után KÉPGALÉRIA!

Dél-koreaiak menekülnek a szigetről a támadás után KÉPGALÉRIA!

Ri Mjong Bak dél-koreai elnök közölte: országa megpróbálja elkerülni, hogy az incidensből nagyobb fegyveres konfliktus legyen – jelentette a Yonhap, de a hírügynökség hozzátette, hogy ha Észak folytatja az agressziót, akkor Szöul erőteljesebb választ ad, mint amely az első tüzérségi lövésekre adott volt.
Szöul szerint Észak-Korea szándékosan és előre megfontoltan megsértette a két Korea között 1953-ban kötött tűzszüneti megállapodást. A dél-koreai védelmi minisztérium kedden kiadott közleményében azt írta, hogy a történtek egyértelműen az 1953-as fegyverszüneti megállapodás szándékos és tervezett megsértését jelenti.

Az ágyúzás olyan időpontban történt, amikor a térségben tartózkodik egy amerikai különmegbízott, miután fény derült új észak-koreai urándúsító létére. Lee Dong-Bok, az amerikai Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának (CSIS) vezető munkatársa szerint a támadás összefüggésben lehet azzal, hogy kiderült a jongbjoni nukleáris központban létesített ultramodern urándúsító ténye. “Nyilvánvaló, hogy (Észak-Korea) nagyon határozott kísérletet tesz az Egyesült Államok és Dél-Korea megdöbbentésére, hogy engedményeket tegyenek.”
Az incidens hatására négy százalékkal esett a dél-koreai fizetőeszköz, a von értéke. A dél-koreai pénzügyi hatóságok bejelentették, hogy szerda reggel rendkívüli tanácskozást tartanak arról: a támadásnak milyen hatása van a pénzpiacokra és a gazdaságra.

A szöuli külügyminisztérium egy meg nem nevezett tisztségviselője közölte: fontolóra veszik, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszik a támadás ügyét.
forrás: National Geographic)

forrás: National Geographic)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik