Külföld

Külföldre menekülnek a cseh orvosok

admin
admin

2010. 11. 23. 13:31

Már több mint 4000 csehországi orvos írta alá azt a nyilatkozatot, amelyben kötelezik magukat arra, hogy az év végén felmondják munkavállalási szerződéseiket kórházaikban, ha nem emelik béreiket.

A “Köszönjük, távozunk” elnevezésű nyilatkozatban megfogalmazottak szerint az orvosok azt akarják, hogy az orvosok átlagfizetése a mindenkori országos átlagbér jelenlegi másfélszereséről a háromszorosára emelkedjen.

A Hospodárské Noviny című gazdasági napilap szerint ez azt jelenti, hogy egy kezdő orvos átlagfizetése a mai 18 ezer koronáról mintegy 35 ezer koronára emelkedne (1 korona = 11,11 forint). A legtapasztaltabb orvosok a mai 38 ezer helyett pedig a jövőben 71 ezer koronát keresnének havonta. A Cseh Orvosi Kamara (CLK) közölte: a probléma megoldásához elég lenne, ha az egészségbiztosítók a mainál mintegy hárommilliárd koronával több pénzt juttatnának az egészségügyi rendszerbe a kórházak számára.

A tízmillió lakosú Csehországban jelenleg mintegy 48 ezer orvos dolgozik; ebből mintegy 16 ezren a kórházakban. Leos Heger, az orvosi kamara hétvégi kongresszusán kijelentette: ha valósággá válna a legrosszabb forgatókönyv, s az orvosok fele felmondana a kórházakban, akkor ő is kénytelen lenne távozni miniszteri bársonyszékéből.

“Ha mintegy 6-7 ezer orvos felmond a kórházakban, nekem valószínűleg le kell mondanom, s valaki másnak kell jönnie a helyemre. Nekem, hogy megőrizem becsületem, el kellene vonulnom valamilyen félreeső helyre, és képletesen főbe kellene lőnöm magam” – fogalmazott a CLK legutóbbi kongresszusán Heger, aki az egészségügyben is tervezett megszorító intézkedések ellenére élvezi az orvostársadalom többségének bizalmát.

“A megszorító intézkedésekkel határozottan nem értünk egyet, de sok mindenben egyetértünk a miniszter terveivel” – jelentette ki Milan Kubek, az orvosi kamara elnöke.

Heger ugyanis megígérte az orvosoknak, hogy 2012-től lehetővé teszi a kétszintű – standard és emelt szintű – egészségügyi biztosítást, ami az orvosok régi követelése. Ugyancsak biztosította az orvosokat arról, hogy az egészségügyi ellátásban folyamatosan emelkedni fog a páciensek önrészesedése, s számos szolgáltatás pénzért lesz megvásárolható.

A cseh orvosok jelentős része a külföldi munkavállalást fontolgatja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.