Nagyvilág

Egymásra mutogat a két Korea

Újabb katonai csapással fenyegette meg egymást kedden a két Korea, miután néhány órával korábban tüzérségi párbaj zajlott le közöttük.

Észak-Korea szerint Dél-Korea kezdte a keddi tüzérségi tűzpárbajt, és megfenyegette déli szomszédját, hogy ismét lőni fogja területét, ha az akár csak egy hajszálnyival is megsérti a két országot elválasztó fegyverszüneti vonalat.

“Többszöri figyelmeztetésünk ellenére Dél-Korea 13 órától kezdődően több tucatnyi lövedéket lőtt ki területi vizeinkre Jonpjong-sziget mellett (…) és mi azonnal határozott katonai akcióba fogtunk” – közölte a KCNA hivatalos hírügynökség.

A szöuli elnöki hivatal egyik tisztségviselője pedig kijelentette, hogy Dél-Korea szigorúan megtorol minden esetleges újabb támadást.

Oroszország a Koreai-félszigeten zajló ütésváltás azonnali beszüntetésére szólította fel kedden az incidens résztvevőit. A Minszkben tartózkodó Szergej Lavrov külügyminiszter kijelentette, hogy “elítélendő az, ami történt. Hatalmas felelősséget vett magára az, aki a dél-koreai szigetet lőtte. Azonnal meg kell tenni mindent az ütésváltás beszüntetése érdekében”.

“Oroszország több ízben figyelmeztetett arra, hogy a térségben fokozódik a feszültség, és felszólítottuk az érintetteket, hogy ne tegyenek olyat, ami erőszakos lépések ürügyéül szolgálhat” – emlékeztetett Lavrov. “Határozottan felszólítunk a nyugalom azonnali helyreállítására és annak elkerülésére, hogy a jelenlegihez hasonló események történjenek a jövőben” – fogalmazott az orosz külügyminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik