Nagyvilág

Alföldi hibázott az erdélyi sajtó szerint

Alföldi Róbert is hibázott, amikor politikai nyomásnak engedelmeskedve visszavonta szóbeli ígéretét, azonban ezt olyan körülmények között tette, amikor a magyar kormány kultúr- és médiapolitikája egyértelműen a központosítás irányába mutat - írja kommentárjában egy romániai magyar lap.

A Nemzeti Színház díszterme bérbeadásának visszavonásáról és a magyar kormánypolitikáról közöl cikket véleményrovatában az Új Magyar Szó (ÚMSZ) keddi száma. A magyar nyelvű bukaresti napilapban Székely Ervin publicista (a Romániai Magyar Demokrata Szövetség volt államtitkára) azt fejtegeti: az utóbbi időben már-már azt hihettük, hogy román-magyar viszonylatban a múlté a nacionalista hecckampány, amelyet az állami intézmények szintjére lehetett emelni.

“Áporodott illatú, rossz emlékű monumentumai az intézményesített ostobaságnak. Ugyanakkor a gazdasági válság idején némi luxus is terméketlen, történelmi legitimációs kényszerből politizálni… És akkor jön ez az ügy Alföldi Róberttel és a Nemzeti Színház megígért bérbevételének visszavonásával…” – írja a szerző.

Tény, hogy ezt a döntést nem a magyar kormány vagy a Külügyminisztérium hozta meg – teszi hozzá. Nem Romániát, hanem a budapesti Román Kulturális Intézetet utasították el (vagy ki) a Nemzeti Színházból – állapítja meg Székely Ervin. Szerinte ugyanakkor az is tény, hogy az ígéret visszavonása és az előadás lemondása politikai okokból, a magyar kormánypárt nyomására történt. “Az is egyértelmű, hogy egy magyar állami intézmény ebben az esetben politikai, mégpedig pártpolitikai döntést hozott. Nem szolgált, hanem kiszolgált, és ez önmagában is rendkívül súlyos dolog” – véli a cikk írója.

Szomorú lenne, ha a nehezen megkezdődött, de annál fontosabb együttműködés helyét Románia és Magyarország kapcsolatában ismét átvenné a gyanakvás, egymás feljelentgetése különböző brüsszeli fórumokon – írja az ÚMSZ publicistája.

Szerinte ugyanakkor az sem mindegy, hogy az Európai Unió soros elnökségének átvételére készülő magyar kormány pragmatikus vagy szimbolikus politizálást kíván bevinni a közösségi döntéshozatalba. “Az elmúlt héten Orbán Viktor José Manuel Barrosóval folytatott megbeszélésein a magyar elnökség egyik kiemelt prioritásának a roma integráció kérdésének megoldását jelölte meg. Ugyanakkor viszont a kormányfő és pártja mindeddig nem tartotta szükségesnek elhatárolódni a Jobbik nyílt rasszizmusától” – írja az Új Magyar Szó kommentárjának szerzője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik