Nagyvilág

Megsegíti az EU Írországot

Megállapodtak az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei vasárnap este abban, hogy Írország támogatást kap az euróövezeti pénzügyi mentőmechanizmus révén.

A miniszterek távkonferencián tanácskoztak azután, hogy Írország bejelentette: nemzetközi pénzügyi segítséget kér.
Ezt követően kiadott közleményükben üdvözölték ezt a lépést, és leszögezték, hogy az uniós hozzájárulás révén megőrizhető az euróövezet stabilitása.

A támogatás pontos részleteit még nem dolgozták ki, de várhatóan egy hároméves programról lesz szó. Alapja a szükség esetén akár 750 milliárd eurót is megmozgatni képes euróövezeti mechanizmus, de részt vesz benne a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és néhány euróövezeten kívüli ország, például Nagy-Britannia és Svédország is.

Didier Reynders, a soros EU-elnök Belgium pénzügyminisztere annyit árult el: a csomag nagysága kevesebb lesz 100 milliárd eurónál. Uniós források szerint az összeg elérheti a 80-90 milliárd eurót.

Olyan programról van szó, amely “döntően segíti” az ír gazdaság pénzügyi nehézségeinek leküzdését – derül ki a közleményből, amely szerint a csomag illeszkedik majd a napokban ismertetendő ír kiigazítási és reformtervhez.

Az amerikai pénzügyminisztérium vasárnap támogatásáról biztosította az ír bankszektor feltőkésítésére szánt rendkívüli IMF-EU pénzügyi segélyt. “Üdvözöljük Írországnak azt a szándékát, hogy az IMF-től és az EU-tól kérjen támogatást” – hangsúlyozta a washingtoni pénzügyi tárca közleménye. – “Továbbra is szorosan együttműködünk európai partnereinkkel és az IMF-fel a piaci stabilitás és a globális gazdasági fellendülés biztosítása érdekében”.

Az EU és az IMF tisztségviselői korábban aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az ír bankszektor problémái átterjedhetnek a többi európai gazdaságra, ezért úgy döntöttek, hogy közösen lépnek fel ezen gondok további súlyosbodása ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik