Külföld

Lemondott a viccelődő japán miniszter

admin
admin

2010. 11. 22. 19:17

Távozásra kényszerült hétfőn a parlament rovására tréfálkozó japán igazságügyi miniszter, és ezzel további nehézséget okozott az egyre népszerűtlenebbé váló kormánynak.

Janagida Minoru november 14-én váltotta ki az ellenzéki képviselők haragját, mert közölte: ha interpellálják, elég mindig csupán két dolgot mondania, úgymint “Nem fűzök kommentárt konkrét ügyekhez” és a másik: “A törvények és bizonyítékok szerint foglalkozunk az üggyel”.

A botrány ugyan nem gyengíti Kan Naoto kormányfőt a kabineten belül, ám népszerűsége az országban alighanem tovább csökken. A közvélemény ugyanis elégedetlen a Kínával illetve Oroszországgal kialakult közelmúltbeli diplomáciai összetűzésre adott, gyengének ítélt tokiói válasszal.

A miniszter távozásával a kormány igyekezett kifogni az ellenzék vitorlájából a szelet, ugyanis fel akarja gyorsítani a pótköltségvetés december közepén esedékes elfogadását, hogy minél gyorsabban nekiláthassanak a gazdaság fellendítésének. Az ellenzék viszont azzal fenyegetőzött, ha a miniszter nem távozik, a parlamenti vitával elhúzhatják a végszavazást a 61 milliárd dolláros gazdasági csomagról.

Kannak ez tehát már nem kell, hogy fejfájást okozzon, ám öthónapos kormánya népszerűségének rohamos zsugorodása annál inkább. Közvélemény-kutatások szerint támogatottsága immár 30 százalék alatt áll.

A hétvégén a Majnicsi napilap által megkérdezetteknek a 71 százaléka gondolta úgy, hogy a miniszternek távoznia kell, és csupán 26 százalékuk biztosította támogatásáról a kormányt. A közvélemény-kutatások Japánban komolyan befolyásolják a közéletet és a múltban többször is nyomás alá helyezték a népszerűtlenné váló kormányzatot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.