Nagyvilág

Afganisztán biztonságosabb, mint New York?

Valószínűleg nagyobb biztonságban nőnek fel a gyerekek az afganisztáni városokban, akár a tálibok uralta Kandahárban is, mint Londonban, New Yorkban vagy Glasgowban - mondta a BBC-nek adott interjúban Mark Sedwill, a NATO kabuli polgári főképviselője.

Sedwill a BBC egyik népszerű, gyerekekről gyerekeknek szóló műsorában tette meglepő kijelentését. A főképviselő arra reagált, hogy kabuli iskolások azt mondták a riporternek, nem érzik magukat biztonságban az utcákon, mert félnek a bombatámadásoktól.

“Valójában itt Kabulban és más városokban is nagyon kevés ilyen támadás történik” – mondta Sedwill. “A gyerekek valószínűleg nagyobb biztonságban vannak itt, mint Londonban, New Yorkban vagy Glasgowban. Ez egy nagyon családközpontú társadalom, a városok olyanok, mintha falvakból állnának” – tette hozzá a hétfői adás előtt kiszivárgott információk szerint.
A Save The Children nemzetközi segélyszervezet egy nevét elhallgató képviselője szerint Sedwill kijelentései félrevezetőek: Afganisztánban ötből egy gyerek ötéves kora előtt meghal, ezért ostobaság azt állítani, hogy az élet ott biztonságosabb. “Sedwill azzal, hogy az afgán városokban falusias az élet, a nyugalom és biztonság érzetét kelti. Pedig Afganisztán nem ilyen, hanem veszélyes a gyermekek számára, nem biztonságos hely.”

Sedwill a hétfői nap folyamán később kiadott közleménye szerint csak azt szerette volna jelezni, hogy nem mindenütt olyan sok az erőszak Afganisztánban, és egyes városok biztonsági helyzete összehasonlítható a nyugati nagyvárosokéval.
Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) jelentése szerint 2009-ben Afganisztán volt a legveszélyesebb hely, ahová születni lehetett. A közép-ázsiai országban a legnagyobb arányú a gyermekhalandóság a világon, és a lakosok kétharmada nem jut tiszta vízhez. A rossz közbiztonság miatt ráadásul az ország 43 százaléka elérhetetlen a segélyszervezetek számára, ami nehezíti az egészségügyi programok kivitelezését.
2008 szeptembere és 2009 augusztusa között 1795 gyerek halálát okozta a háború – olvasható az ENSZ egy másik jelentésében. A nők és a gyerekek egyre inkább megszenvedik a harcokat, amelyek 2001 óta nem voltak ilyen intenzívek. Az utóbbi évben jelentősen, 55 százalékkal megnőtt a kiskorú áldozatok száma.

A lányok számára különösen veszélyes hely Afganisztán. Többször előfordult, hogy a nők oktatását ellenző radikális iszlamisták savat öntöttek diáklányok arcába, vagy mérgező gázt vezettek a lányiskolákba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik