Nagyvilág

Választ Lengyelország

Helyhatósági választások kezdődtek vasárnap Lengyelországban, amit fontos megméretésnek tekintenek a kormányon lévő, Donald Tusk vezette jobbközép Polgári Platform (PO) számára a jövő őszi parlamenti választások előtt.

A szavazásra jogosultak polgármesterekről, önkormányzatok tagjairól és a más tisztségviselői helyekről döntenek. Feltételezhető, hogy sok helyütt majd csak a két hét múlva tartandó második fordulóban lesz végleges eredmény.
A voksolás megmutatja, mennyire népszerű a Polgári Platform, amely az elmúlt három évben az országot irányította. Megfigyelők szerint a kormány ugyan privatizált számos állami céget, de általában nem teljesítette ígéretét, hogy visszanyesi a jóléti államot.

A lengyel gazdaság ugyan lelassult a pénzügyi válság idején, de az egyetlen ország volt, amely elkerülte a recessziót. Ennek ellenére emelkedett a költségvetési deficit, ami arra késztette a kormányt, hogy adót emeljen. Ez év júliusban a 2011-13-ig terjedő időszakra egy százalékpontos áfa-emelésről döntött. Az új, 23 százalékos forgalmi adó januári bevezetésétől a költségvetés bevételeinek növekedését és a költségvetési hiány csökkenését várják. A lengyel államháztartás hiánya 2010-ben várhatóan 6,9 százalék lesz, 2011-ben pedig a GDP 5,9 százalékára csökken.

Az európai pénzügyi válság és a növekvő deficit hatására a kormány a korábbi, 2012-es euróbevezetéssel szemben úgy döntött, hogy a tervezettnél tovább marad a zloty a nemzeti fizetőeszköz. Bár sok üzletember szívesen venné az euró használatát, a lengyel lakosság nagyobb része tart attól, hogy ez az árak emelkedéséhez vezetne.

A vasárnapi szavazás előtti közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy a PO továbbra is a legnépszerűbb párt. A voksolásnak ugyanakkor arra is választ kell adnia, mennyire elfogadott a többi párt, így a legfőbb ellenzéki formáció, a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) pártja. Ezt még Lech Kaczynski néhai államfő alapította, aki idén repülőszerencsétlenségben vesztette életét. Ikertestvére, Jaroslav Kaczynski ugyan megmaradt pártvezérnek, de az elmúlt időszakban konfliktusa támadt a párt leghűségesebb támogatóival. A kirobbant vita hatására Kaczynski két közeli tanácsadója és számos más személy tiltakozásul kilépett a pártból. Kérdés, hogy ez a közjáték mennyire befolyásolja majd a PiS támogatottságát. Lengyelországban jövő év vége felé parlamenti választásokat tartanak, pontos időpontját még nem jelölték ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik