Külföld

Oroszország rakétavédelmi együttműködést köt a NATO-val

admin
admin

2010. 11. 20. 18:15

Elfogadta Dmitrij Medvegyev orosz elnök a NATO rakétavédelmi együttműködési ajánlatát - jelentette be Anders Fogh Rasmussen, az észak-atlanti szervezet főtitkára szombaton Lisszabonban.

A 28 NATO-ország állam-, illetve kormányfője a NATO-Oroszország Tanács keretében találkozott Medvegyevvel. A NATO azt javasolta, hogy vizsgálják meg az együttműködés lehetőségét a NATO által megteremtendő európai rakétavédelmi rendszer és az orosz rakétavédelem között.

Az ajánlat tehát arra irányult, hogy első lépcsőben üljenek le a szakértők, és tekintsék át, mit lehet és érdemes kivitelezni a rakétavédelmi együttműködésben.

Ezt Medvegyev elfogadta, ám több médiakommentátor azt emelte ki lisszaboni beszámolójában: az orosz elnök nem mondta ki azt, hogy az orosz rakétavédelem ténylegesen hozzákapcsolódik majd a NATO ma még csak megteremtendő rendszeréhez.

A NATO elképzelései azonban – korábbi közlések szerint – nem is azt célozták, hogy az orosz rakétavédelmi rendszer integrálódjon a NATO-éval. A NATO tervei szerint is két külön rendszer maradna a NATO- és az orosz szisztéma, és az oroszok nem kaphatnak működtetési jogosítványokat a NATO-rendszerben. Adatcseréről azonban lehet szó, annak érdekében, hogy „mindenki tisztábban és szélesebben lássa, mi a helyzet az égbolton” – fogalmazott a NATO-csúcson az észak-atlanti szervezet egyik diplomatája.

Rasmussen mindenesetre „egy napon” elképzelhetőnek tartja – mint fogalmazott – „az együttműködést rakéták lelövésében”. A NATO és Oroszország biztonsága „oszthatatlan” – jelentette ki a NATO-főtitkár az ülésen, mintegy megadva az alaphangot a NATO és Oroszország közötti, alapvetően megváltozott viszonyhoz.

Bejelentette azt is, hogy előrelépés történt azoknak a NATO-kéréseknek az ügyében, amelyek az Afganisztánnal kapcsolatos orosz támogatás erősítését célozzák. Konkrétan az orosz területen áthaladó vasúti utánpótlás-szállítással kapcsolatos témát említette.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.