Külföld

Harmadik ortodox egyház készül

admin
admin

2010. 11. 20. 07:48

A szerb ortodox egyház (SPC) péntek este megfosztotta egyházi rangjától a koszovói szerbek egykori vallási vezetőjét, Artemije nyugalmazott prizren-raskai érseket, miután híveivel és a hozzá hű szerzetesekkel önkényesen birtokba vett két koszovói kolostort. Egyes vélemények szerint az SPC szakadás előtt áll.

A harmadik napja ülésező egyházi zsinat, a szábor arról tájékoztatott, hogy azért hozta meg e “nagyon nehéz és fájdalmas döntést”, mert Artemije nyíltan megszegte az egyházjogot. Ezért szerzetessé fokozták le, és fel is jelentették őt és híveit az egyházi tulajdon erőszakos és jogtalan bitorlása miatt.

Artemije érsek az egyházi szinódus és a zsinat tilalmát figyelmen kívül hagyva péntek reggel misét mondott a koszovói Donji Potok kolostorban és birtokba vette a Devine Vode kolostort is. Eközben hívei és a hozzá hű szerzetesek hatalmukba akartak keríteni egy másik kolostort, de miután a helyi lakók útjukat állták, megkíséreltek behatolni más észak-koszovói kolostorokba.

A szerb ortodox egyház február közepén mozdította el a koszovói egyházmegye éléről Artemijét, mivel fölmerült annak gyanúja, hogy egyházi és állami pénzeket tulajdonított el. Artemije tagadta a vádakat, és nem nyugodott bele a leváltásba.

Májusban aztán nyugdíjazták az ultranacionalista és Nyugat-ellenes nézeteiről ismert főpapot, és kedden a zsinat a mérsékelt Teodosije lipljani püspököt bízta meg az egyházmegye vezetésével.

Mirko Djordjevic, az egyházi és vallási ügyek egyik szerbiai szakértője szerint Artemije magatartása miatt “komoly és drámai” helyzet alakult ki az egyházban, ami rombolja az egyház egységét. Szerinte az SPC szakadás előtt áll, és létrejöhet a Balkánon egy harmadik szakadár ortodox egyház.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.