Külföld

Hamis pokolgép viccelt

admin
admin

2010. 11. 20. 09:57

Jókora kavarodást okozott Berlinben egy hamis pokolgép, amelyet egy Namíbia fővárosából Münchenbe tartó repülőgépre próbált felrakatni a feladója, ám a személyzet gyanút fogott, és lekapcsolta a küldeményt.

Az esetről csütörtökön számolt be a szövetségi belügyminiszter. Thomas de Maiziere akkor még nem tudta megmondani, hogy robbanóképes volt-e a gyanús csomagban talált szerkezet, ki lehetett a feladója, és hogyan került a windhoeki repülőtér csomagraktárába. Azonban egy nappal később kiderült, hogy a “pokolgép” ártalmatlan atrap volt csupán.

Elmar Thevessen, a ZDF televízió terrorizmus-szakértője – még a hivatalos belügyi értesülés publikálása előtt – kiderítette, hogy a veszélytelen szerkezetet egy kaliforniai kisvállalat készíti. A Copello cég termékeivel szokták erre illetékes hatóságok tesztelni a repülőterek biztonsági előírásainak betartását, a csomagkezelő személyzet éberségét.

A windhoeki reptér alkalmazottai jól vizsgáztak, hiszen feltűnt nekik a címzés nélküli csomag, amely egy Münchenbe induló német légi járat utasainak a poggyásza között hevert. A gyanús darabot átvilágították, és megdöbbenve látták, hogy a belseje egy időzítő szerkezetet, akkumulátort és kábeleket rejt. Az utasokat kiparancsolták az Airbusból, hét órán át várakoztatták őket, az Air Berlinnek közben egy különgéppel újabb hajózó személyzetet kellett Windhoekba küldenie, mert az eredeti pilótáknak és kísérőknek közben lejárt a munkaidejük.

Ráadásul a német hírszerzés és belügy csak órákkal azután értesült az igazságról, hogy Larry Copello cégvezető értesítette az amerikai hatóságokat: az ő “termékük” keltett riadalmat Windhoekban és Berlinben. A német bűnügyi hivatal (BKA) emberei hiába utaztak Fokvárosból még csütörtökön a namíbiai fővárosba, nem tudták megmondani, mit tartalmaz a csomag.

De Maiziere ezután újságírók előtt azt állította: nem tud róla, hogy a nyilvánvalóan megtervezett “hamis pokolgép-riadóba” német illetékes szerveket is beavatták volna. “Ám a vizsgálat természetesen erre is ki fog terjedni” – tette hozzá.

Egyelőre nem lehet tudni, ki volt az értelmi szerzője és végrehajtója a windhoeki “vaklármának”; az is lehet, hogy, az amerikai fél. Ez viszont nem vetne jó fényt vetne a régi, megbízható szövetségeseknek számító Németország és Egyesült Államok viszonyára: akár kisebb diplomáciai feszültséget is okozhatna, ha bebizonyosodna, hogy Washington nem avatta a német hírszerzést a tervezett éberségpróbába.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.