Nagyvilág

Hamis pokolgép viccelt

Jókora kavarodást okozott Berlinben egy hamis pokolgép, amelyet egy Namíbia fővárosából Münchenbe tartó repülőgépre próbált felrakatni a feladója, ám a személyzet gyanút fogott, és lekapcsolta a küldeményt.

Az esetről csütörtökön számolt be a szövetségi belügyminiszter. Thomas de Maiziere akkor még nem tudta megmondani, hogy robbanóképes volt-e a gyanús csomagban talált szerkezet, ki lehetett a feladója, és hogyan került a windhoeki repülőtér csomagraktárába. Azonban egy nappal később kiderült, hogy a “pokolgép” ártalmatlan atrap volt csupán.

Elmar Thevessen, a ZDF televízió terrorizmus-szakértője – még a hivatalos belügyi értesülés publikálása előtt – kiderítette, hogy a veszélytelen szerkezetet egy kaliforniai kisvállalat készíti. A Copello cég termékeivel szokták erre illetékes hatóságok tesztelni a repülőterek biztonsági előírásainak betartását, a csomagkezelő személyzet éberségét.

A windhoeki reptér alkalmazottai jól vizsgáztak, hiszen feltűnt nekik a címzés nélküli csomag, amely egy Münchenbe induló német légi járat utasainak a poggyásza között hevert. A gyanús darabot átvilágították, és megdöbbenve látták, hogy a belseje egy időzítő szerkezetet, akkumulátort és kábeleket rejt. Az utasokat kiparancsolták az Airbusból, hét órán át várakoztatták őket, az Air Berlinnek közben egy különgéppel újabb hajózó személyzetet kellett Windhoekba küldenie, mert az eredeti pilótáknak és kísérőknek közben lejárt a munkaidejük.

Ráadásul a német hírszerzés és belügy csak órákkal azután értesült az igazságról, hogy Larry Copello cégvezető értesítette az amerikai hatóságokat: az ő “termékük” keltett riadalmat Windhoekban és Berlinben. A német bűnügyi hivatal (BKA) emberei hiába utaztak Fokvárosból még csütörtökön a namíbiai fővárosba, nem tudták megmondani, mit tartalmaz a csomag.

De Maiziere ezután újságírók előtt azt állította: nem tud róla, hogy a nyilvánvalóan megtervezett “hamis pokolgép-riadóba” német illetékes szerveket is beavatták volna. “Ám a vizsgálat természetesen erre is ki fog terjedni” – tette hozzá.

Egyelőre nem lehet tudni, ki volt az értelmi szerzője és végrehajtója a windhoeki “vaklármának”; az is lehet, hogy, az amerikai fél. Ez viszont nem vetne jó fényt vetne a régi, megbízható szövetségeseknek számító Németország és Egyesült Államok viszonyára: akár kisebb diplomáciai feszültséget is okozhatna, ha bebizonyosodna, hogy Washington nem avatta a német hírszerzést a tervezett éberségpróbába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik