Nagyvilág

Engedély nélkül szenteltek

A Vatikán ellenkezése dacára Kínában az állam által támogatta, hogy a helyi katolikus egyház felszenteljen egy püspököt.

Csaknem öt év óta ez volt az első püspökszentelés pápai engedély nélkül Kínában. A szertartást nagy rendőri jelenlét mellett tartották az északkeleti Hopej tartomány Csengtö városának katolikus templomában. A

Az új püspök, Kuo Csin-caj (Guo Jincai) a Kínai Katolikus Hazafia Szövetség titkárhelyettese, vagyis kormányszerepet tölt be, ami aggaszthatja a Vatikánt.

A rendőrség csak a szertartás befejeződése után engedte be az újságírókat a templomba. Ugyanis a püspökszentelés azzal fenyeget, hogy veszélyezteti a hivatalosan ateista ország amúgy is törékeny kapcsolatait a Szentszékkel. Ráadásul Hongkong bíborosa, a pápa egyik fő tanácsadója “illegitimnek” és “szégyenletesnek” nevezte az eseményt.

A Szentszék csütörtökön nyilatkozatot adott ki, amelyben aggodalmát fejezte ki annak hallatán, hogy Rómához hű püspököket arra kényszerítettek, vegyenek részt a szombati püspökszentelésen.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő rámutatott, hogy ha az értesülések igazak, akkor a Szentszék a lelkiismereti és vallásszabadság súlyos megsértésének tekinti a történteket. “Az ilyen szentelést jogellenesnek és a javuló kínai-szentszéki kapcsolatokra nézve ártalmasnak minősíti” – áll a közleményben, amely leszögezte, hogy a szentatya nem hagyta jóvá, hogy Joseph Kuo Csin-cajt a katolikus egyház püspökévé szenteljék.

A kínai kommunista rendszer 1951-ben arra kényszerítette a helyi római katolikus egyházat, hogy szakítsa meg kapcsolatait a Vatikánnal, s a vallásgyakorlást azóta csak az államilag támogatott kínai hazafias egyház templomaiban engedik meg. Katolikus hívek milliói azonban továbbra is hűek maradtak Rómához, és földalatti egyházukban gyakorolják vallásukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik