Nagyvilág

Új NATO-stratégia születik

Diplomáciai források szerint közvetlenül a lisszaboni NATO-csúcstalálkozó pénteki kezdete előtt kompromisszum született Németország és Franciaország között az új stratégiáról.

A stratégiai koncepció tervezetében szerepel az, hogy a NATO az Egyesült Államok európai rakétavédelmi terveihez kapcsolódóan meg akarja teremteni a szövetség európai területének teljes védelmi lefedettségét ballisztikus rakéták esetleges támadása ellen. A németek ezzel a tervvel szoros összefüggésben hangsúlyosan szerettek volna szólni a nukleáris leszerelés szükségességéről, amit azonban az önálló atomütőerővel rendelkező franciák mindenképpen el akartak kerülni.

Az említett források szerint végül olyan diplomáciai megoldást találtak, amely mindkét fél részéről engedményt jelent. A franciák letettek arról, hogy a rakétavédelmet csak a nukleáris elrettentés “kiegészítő elemeként” említsék a dokumentumban. A németek ugyanakkor elálltak attól, hogy nukleáris leszerelésről úgy szóljanak, mint ami a rakétavédelem révén előálló új lehetőség. A nukleáris fegyverektől való megszabadulásra irányuló törekvést nem is a rakétavédelmi fejezetben fogják megemlíteni. A nukleáris leszerelésnek – kívánja továbbá hangsúlyozni a NATO – “egyidejűnek és kiegyensúlyozottnak” kell lennie.

A NATO kétnapos lisszaboni csúcstalálkozóján a szövetség új stratégiai koncepciójának – azon belül a rakétavédelem tervének – az elfogadása mellett a szövetség belső reformjáról is dönteni szándékoznak.

Szombat délután a 28 NATO-ország állam-, illetve kormányfője Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel tárgyal. Ezzel kapcsolatban James Appathurai NATO-szóvivő pénteken újságírók előtt idézte Anders Fogh Rasmussen főtitkár azon kijelentését, hogy a NATO új alapokra kívánja helyezni Oroszországgal való együttműködését.

Barack Obama amerikai elnök – aki Lisszabonban a NATO-csúcs után az Egyesült Államok és az Európai Unió kétoldalú csúcstalálkozóján is részt vesz – spanyol, illetve portugál lapokban megjelent állásfoglalásában az emberiség történelme legsikeresebb szövetségének minősítette a NATO-t. Hangsúlyozta, hogy sem az Egyesült Államok, sem pedig Európa nem képes egymagában megbirkózni a világ mai kihívásaival.

AJÁNLOTT LINKEK:

Lisszaboni NATO-csúcs: terítéken az afganisztáni kivonulás (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik