Nagyvilág

Robbanás egy új-zélandi bányában

Nagy erejű robbanás történt pénteken egy új-zélandi bányában, a helyi hatóságok szerint a detonáció után legalább harminc lent rekedt bányásszal megszakadt a kapcsolat.

A baleset a Déli-sziget középső partvidéki részén, Greymouth városának közelében lévő bányában történt, ahol nemrég kezdődött meg a szénkitermelés.

„Sajnos nincsenek jó híreink. Nem tudjuk, milyen mélységben történt a robbanás, de feltehetőleg nagy erejű volt. Egy kis szerencsével talán minden rendben lesz, ugyanakkor 25-30 bányászról egyelőre nincs információnk” – mondta Tony Kokshoorn polgármester az új-zélandi állami rádiónak.
Robbanás egy új-zélandi bányában 1

Peter Wittall, a bányát üzemeltető Pike River Coal vállalat vezetője elmondta, hogy két vájárnak ugyan sikerült épségben kijutni a felszínre, de nem lehet tudni pontosan, hányan rekedtek a föld mélyén. „Most azon vagyunk, hogy megállapítsuk a baleset okát és súlyosságát” – tette hozzá Wittall.

A 2008 óta működő cég Új-Zéland egyetlen tőzsdén jegyzett szénbányászati vállalata, és 180 embert foglalkoztat. Egy részük 2,3 kilométeres mélységben dolgozik.

John Canning területi rendőrparancsnok közlése szerint legalább 30-an lehetnek a felszín alatt körülbelül 1500 méteres mélységben. A helyszínre két mentőhelikoptert és tíz mentőautót vezényeltek ki.

Gerry Brownlee új-zélandi energiaügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy a bányához több vészkijárat is tartozik, de az már kérdéses, hogy a lent rekedtek meg tudják-e azokat közelíteni.

Legutóbb 1967-ben történt súlyos bányabaleset a csendes-óceáni szigetországban. Akkor 19-en vesztették életüket az egyik szénbányában egy erős robbanásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik