Nagyvilág

Nagy a terrorveszély Németországban

Németországban minden korábbinál súlyosabb a terrorveszély - nyilatkozta a német szövetségi rendőrség főnöke, egyszersmind nyugalomra intve az ország lakosait.

A Bild című újság pénteki száma idézte Matthias Seegernek azt a kijelentését, hogy biztonsági szakértők szerint Németországnak évek óta nem kellett szembenéznie akkora veszéllyel, mint most.

A rendőrség elnöke szerint az illetékesek felkészültek sok különböző lehetőségre. Illetékes vezetők tanácskozást kezdtek, amelyen megbeszélik, milyen intézkedésekre van szükség a biztonság szavatolása érdekében.

A Neue Osnabrücker Zeitung című újság pénteki száma Rainer Wendtet, a német rendőrszakszervezet vezetőjét idézte, aki szerint sok rendőr elhalasztotta a következő hetekre tervezett szabadságát. Biztonsági vezetők arra számítanak, hogy a fokozott készültség az év végéig fennmarad – mondta Wendt, hozzátéve, hogy a német rendőrség a II. világháború óta legnagyobb kihívással kénytelen most szembenézni.

A rendőrszakszervezet vezetője úgy vélte, hogy a terrortámadások veszélye nem korlátozódik a legnagyobb városokra, Berlinre, Hamburgra és Münchenre. „Amíg a karácsonyi vásárok nyitva tartanak, bármelyik pillanatban támadásra számíthatunk, s látható jelenlétünkkel védjük a lakosságot ezeken a vásárokon” – mondta Wendt.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter szerdán számolt be a megnövekedett terrorveszélyről, mondván, hogy a német hírszerző szolgálatok iszlám szélsőségesek támadási tervéről szereztek tudomást. A Bild című újság pénteken biztonsági vezetőkre hivatkozva azt írta, hogy a német rendőrség két indiai és két pakisztáni szélsőségest keres, akik már az országban tartózkodnak. A nevük és az arcuk ismeretlen, de hírszerző körök úgy tudják, hogy november utolsó hetének hétfője és csütörtökje közötti időre terveznek támadást.

Ugyancsak Thomas de Maiziere pénteken egy sajtóértekezleten bejelentette, hogy az a gyanús szerkezetet tartalmazó bőrönd, amelyet szerdán a namíbiai főváros, Windhoek repülőterén, a Münchenbe szállítandó csomagok között találtak, ártalmatlan volt. Német szakértők megvizsgálták, s megállapították, hogy tartalma csak utánozza a robbanószerkezeteket, s egy biztonsági berendezéseket készítő amerikai cégtől származik, amely saját riasztó és érzékelő készülékeinek működését teszteli vele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik