Külföld

Elfogadták a következő évtizedre szóló NATO-stratégiát

admin
admin

2010. 11. 19. 21:18

Az észak-atlanti szövetség vezetői elfogadták azt a stratégiai koncepciót, amelyhez a következő tíz évben igazodik a szervezet tevékenysége - jelentette be Lisszabonban Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár.

A szövetség fenntartja nukleáris elrettentő kapacitását, és alkalmazkodik a modern idők fenyegetéseihez. A stratégia része egy, az összes tagállamot lefedő rakétaelhárító rendszer felállítása és az internetes támadások kivédésére szolgáló képesség megteremtése. A rakétapajzs esetében felkérik Oroszországot a közreműködésre.

A tanácskozáson egyetértettek abban, hogy a START-szerződés ratifikálása erősíti a NATO biztonságát, késlekedése pedig ártana neki – mondta a főtitkár, aki “történelmi pillanatként” értékelte a csúcstalálkozót.

Kiberterror

Az új NATO-stratégia az újszerű biztonsági kihívások közt kiemelt súllyal kezeli a számítógépes rendszerek elleni támadások veszélyét. A NATO alapfunkciójaként megőrzi a kollektív védelem elvét, és fenntartja a NATO további bővítési lehetőségét – a “nyitott ajtók politikáját” – is. Az eddiginél több párbeszédet irányoz elő a NATO által potenciális partnernek tekintett országokkal, valamint megfogalmazza, hogy Oroszországgal erősíteni kell az együttműködést.

A dokumentum szerint a válságkezelésben továbbra is tevékeny szerepet kell játszania a NATO-nak. A stratégia költséghatékonyabb szervezetet irányoz elő, amely képes a folyamatos belső megújulásra, reformokra.

Orbán is felszólalt

A pénteki munkaülésen Orbán Viktor magyar miniszterelnök felszólalásában támogatásáról biztosította a NATO új stratégiai koncepcióját. Kiemelte, hogy a Nyugat-Balkán számára a térség stabilitása érdekében biztosítani kell az európai perspektívát. Elmondta azt is, hogy Magyarország – az Európai Unió soros elnökeként – mindent meg fog tenni a NATO és az EU közötti politikai kapcsolatok javítása érdekében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.