Nagyvilág

Poloskák lepték el Párizst

New York után Párizsban is hemzsegnek a rizsszem méretű ágyi poloskák, annyira, hogy visszavethetik az idegenforgalmat, mivel szállodák is "megkapták a magukét" a feltehetően amerikai exportból.

Franciaországban három éve még ritkaságnak számított a poloska (Cimex lectularius), sokkal gyakoribb volt az egér vagy a csótány az otthonokban. A közegészségügyi hatóság teljesen ura volt a helyzetnek és nyerésre állt a “poloskafronton”. Mostanra viszont nagyot változott a helyzet: csak Párizsban vagy 600 helyen van szükség poloskairtásra.

A francia főváros hivatalosan igyekszik bagatellizálni a problémát, elutasítja, hogy invázióról lenne szó, ezt azonban a poloskák nemigen veszik tudomásul, és gyorsan szaporodnak Párizsban, de már másutt is felbukkantak Franciaországban.

“2007 előtt még csak 10 megrendelésünk volt ágyipoloskairtó-szerre. Az idén több mint száz” – mondja egy rovar- és rágcsálóirtó szereket áruló párizsi boltos.

A francia fővárosba feltehetően az Egyesült Államokból és Kanadából hurcolhatták be a turisták a rovarokat. A vérszívók éjjel támadnak, New Yorkban milliók rémálmai. Nagyon szívósak: akár egy évet is kihúznak búvóhelyükön evés nélkül, és a külső hőmérsékletre is fittyet hánynak, vagyis a nagy hideg sem végez velük. Irtásukat erős vegyszerekkel végzik, a hadművelet idejére ajánlatos kiköltözni a megpoloskásodott lakásból, majd minden holmit nagyon alaposan kitisztíttatni. A rovarok “beszerzése” jóval könnyebb: elég egyszer poloskás helyen aludni – és aztán otthon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik