Nagyvilág

Hajtóművet kell cserélni a szuperjumbókon

Több Airbus A380-as repülőn is hajtóművet kell cserélni - közölte az ausztrál Qantas légitársaság főigazgatója csütörtökön Sydneyben.
Kapcsolódó cikkek

Alan Joyce két héttel azután beszélt, hogy egyik ilyen, úgynevezett szuperjumbójuk kényszerleszállást hajtott végre Szingapúrban, mert egyik motorja a levegőben felrobbant. A Qantas hat A380-asa azóta nem szállt fel. Az ausztrál légitársaság szupejumbóin három hajtóművet már ki is cseréltek – mondta a cégvezér. Alan Joyce szerint összesen akár 40 olyan hajtóművet is le kell cserélni, amelyet a Rolls Royce gyártott. Az úgynevezett Trent 900-as motort a Qantas-on kívül a Lufthansa és a Singapore Airlines alkalmazza Airbus A380-asain. A világ legnagyobb repülőjéből, rajtuk kívül még az Emirates és az Air France vett, de ez utóbbi légitársaságok más hajtóművekkel szerelték fel a szuperjumbókat.

A nyomozás jelenlegi állása szerint a Szingapúrból Sydneybe tartó járat egyik hajtóművén belül szivárgott az olaj, ez okozta a tüzet, amely miatt kényszerleszállást kellett végrehajtani november 4-én. A Rolls-Royce szerint, a hajtómű hibája “egy speciális alkatrészre korlátozódik”, ez okozta az olajtüzet. A gépen tartózkodó 459 utasnak és a legénységnek nem esett baja. A három éve repülő szuperjumbókkal kapcsolatban ez volt az első komolyabb incidens.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik