Nagyvilág

Szvatopluk már nem király

Eltávolították az „ószlovákok királya” feliratot a Szvatopluk nagymorva fejedelem szobrának talapzatáról. Ez volt az egyik feltétele annak, hogy a sokat vitatott alkotás a helyén, a pozsonyi várban maradhasson.

Richard Sulík, a parlament elnökének szeptemberi döntése alapján már októberben el kellett távolítani a pajzson látható kettős keresztet, mert az ilyen formában a két világháború közötti fasiszta Hlinka Gárdának, Hitler szövetségesének jelképére hasonlított. Az “ószlovákok királya” feliratot azért kellett eltávolítani, mert azt szakértők történelmietlennek tartják.

A pajzsra a tervek szerint a szlovák címerben található kettős kereszt, míg a talapzatra a Szvatopluk felirat kerül, esetleg évszámokkal. A pajzs közepén található kör, ahol korábban a vitatott kettős kereszt volt, most egyszerűen sima, mindenféle ábra nélkül. A kettős keresztet azonban nem távolították el, hanem csak egy kupakkal letakarták.
A szobor felállítását viták és heves tiltakozások kísérték, megkérdőjelezték művészi értékét is. A Robert Fico kormányzat által az “ószlovákok királyának” minősített nagymorva fejedelem csaknem nyolc méteres bronzszobrát az idei szlovákiai választások előtt nem sokkal, június 6-án leplezték le ünnepélyes keretek között a három legfőbb szlovák közjogi méltóság, köztük Ivan Gasparovic államfő jelenlétében.

A Robert Fico vezette ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) azonnal tiltakozott az újabb módosítás ellen. A pozsonyi vár a szlovák parlament kezelésében van, ezért az azzal összefüggő kérdésekben a parlament elnöke illetékes dönteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik