Nagyvilág

Sorsdöntő időszak vár a magyar uniós elnökségre

Sorsdöntő időszak elé néz a jövő év első felében az Európai Unió, amikor Magyarország fogja betölteni az elnöki tisztséget - mondta az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben.

A Josá Manuel Barroso általa vezetett uniós végrehajtó testület megbeszélést folytatott a magyar kormány tagjaival, ő pedig külön is tárgyalt Orbán Viktor kormányfővel.

Közös sajtótájékoztatójukon Barroso a 2011-es év feladatai közül kiemelte, hogy meg kell kezdeni a 2020-ig szóló uniós munkahelyteremtő és gazdaságfejlesztő stratégia nemzeti célkitűzéseinek megvalósítását, illetve a hosszabb távú uniós pénzügyi távlatok kimunkálását.

Magyarország stabil és semmilyen belpolitikai nehézség sem hátráltatja majd a 2011 első félévében esedékes magyar Európai Uniós elnökséget – jelentette ki Orbán Viktor a magyar kormány bemutatkozó ülésen . A magyar miniszterelnök leszögezte: sem ő, sem Magyarország nem tudott volna jobban felkészülni a soros elnökségre. A miniszterelnök hozzátette: “szép és sikeres elnökség előtt állunk.” A kezelendő problémák között a kormányfő Horvátország uniós csatlakozását, a schengeni-övezet bővítését Románia és Bulgária felé, illetve egy roma stratégia elkészítését nevezte. Emellett a magyar kormány mindenképpen szervez egy miniszteri csúcsot a demográfiai és kérdésekről és a családpolitikáról, amit kiemelt témaként kezelnek majd..

Barroso leszögezte: tökéletesen egybevágnak a magyar kormány és az Európai Unió prioritásai, így például az energiabiztonság, a Duna-stratégia, a keleti partnerség és a bővítéspolitika folytatása. A bizottsági elnök szerint létfontosságú lesz a magyar elnökség, hiszen jövő év elején kezdődik a 2014 utáni uniós költségvetés előkészítése, valamint januártól lép életbe az EU 2020 stratégia is, amelynek keretein belül minden tagállam reformpolitikáját meg kell vitatni.

AJÁNLOTT LINKEK:

Túlélésre játszik a magyar (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik