Nagyvilág

Az olasz maffiát is lenyomta a balkáni banda

A szerb sajtóban gyakran "a balkáni kokainkirályként" emlegetett Darko Saric és bandája 2008-2009-ben, alig két év alatt kiszorította a calabriai maffiát az észak-olaszországi kábítószerpiacról - írta a Blic című belgrádi lap.

A cikk annak kapcsán született, hogy kedd hajnalban összehangolt nemzetközi kábítószer-ellenes rendőrségi akciót hajtottak végre Olaszországban, Szerbiában és négy másik országban. Hírek szerint Magyarországon is adtak ki letartóztatási parancsot az ügyben. A Blic „a nyomozókhoz közel álló” forrásra hivatkozva azt írta, Saric és klánja jobb minőségű kokaint árult az észak-olasz városokban alacsonyabb áron, mint a piacot addig uraló calabriai ,ndrangheta. Havonta 250 kilogramm kábítószert csempésztek be Dél-Amerikából.

A banda két részre osztva működött. Az egyik csoportnak – amely a rendőrség szerint nagyjából 200 emberből áll – az volt a feladata, hogy a dél-amerikai kartellektől beszerezze a kokaint, raktározza Argentínában, Uruguayban és Brazíliában, majd útnak indítsa a szállítmányokat adriai-tengeri kikötőkbe, elsősorban Olaszországba és Montenegróba. A másik, Európában működő csoport feladata volt átvenni a kábítószert, és szétteríteni Nyugat-Európában.
A piramisszerűen felépülő kábítószercsempész banda élén álló, montenegrói születésű Saric – egyik alvezérével együtt – továbbra is szökésben van, de az illetékes szerb különleges ügyész azt mondta, számítani lehet rá, hogy hamarosan őt is elfogják. Korábban volt olyan értesülés, hogy Svájcban bujkál, de a Blic most azt írta, hogy a szerb rendőrség gyanúja szerint Montenegróban rejtőzik. A bandavezér öccse, a 35 éves Dusko Saricot már korábban letartóztatták Montenegróban azzal a gyanúval, hogy tagja a kábítószercsempész bandának.

A kedd hajnali összehangolt akcióban – amelyet kétévi nyomozás eredményeként hajtottak végre – összesen 84 embert tartóztattak le – a legtöbbet közülük Olaszországban -, és lefoglaltak három és fél tonna kokaint. Ez volt az elmúlt 15 év legnagyobb kábítószerfogása Olaszországban. Szerbiában négy embert tartóztattak le az ügyben – egyet Belgrádban, három másikat a dél-szerbiai Kragujevácon – és számos házkutatást tartottak Belgrádon és Kragujevácon kívül többek között Újvidéken és Uzicében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik