Nagyvilág

Éveket csúszhat Afganisztánban az átadás

Elképzelhető, hogy Afganisztán egyes részein a NATO vezette nemzetközi erők az elhúzódó biztonsági problémák miatt nem tudják átadni a katonai feladatokat az afgán nemzeti hadseregnek a tervezett 2014 végi határidőre, és ezért az átadás átcsúszhat 2015-re, sőt, évekkel későbbre is - jelentette ki szerdán Mark Sedwill, az észak-atlanti szervezet kabuli polgári főképviselője.

“Arra számítunk, hogy addig az időpontig stratégiai ellenőrzés alá tudjuk vonni az ország nagy részét. A 2014 végi határidő azonban nem azt jelenti, hogy akkor lesz vége az afganisztáni missziónak, hanem azt, hogy akkorra megváltozik annak jellege” – mondta Sedwill újságíróknak.

Az amerikai elnök 2011 júliusát tűzte ki az amerikai erők kivonásának kezdetéül, és eddig az európai vezetők is ehhez hasonló menetrendet állítottak föl , de Obama decemberben felülvizsgálja az afganisztáni háborús stratégiát.

Sedwill szerint az átadás dátuma a körülményektől függ, más és más lesz Afganisztán különböző részein, de biztonsági okokból arról nem volt hajlandó beszélni, hogy konkrétan mely területeken mikor, ráadásul erről még tárgyalnak.

A főképviselő szerint az utóbbi idők csapaterősítéseinek köszönhetően a koalíciós erők ismét átvették a kezdeményezést a tálib lázadók elleni harcban, noha az újonnan elfoglalt területek feletti ellenőrzés még nem stabil. “Már másképp látjuk a helyzetet, mint az utóbbi években” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik