Nagyvilág

A magyar alkotmábírósággal foglalkozik a francia sajtó

A populista magyar jobboldal szűkítette az Alkotmánybíróság hatáskörét címmel közölt tudósítást szerda délután megjelent számában a Le Monde.

A francia liberális újság szerint “kedden újabb lépés történt az Orbán Viktor konzervatív miniszterelnök által vezetett nemzeti forradalomban, amikor a budapesti parlament elfogadta az Alkotmánybíróság hatáskörét szűkítő törvényt, amelyre az ellenzék a tekintélyelvű túlkapások elleni utolsó bástyaként tekintett”. A bécsi keltezésű írás emlékeztetett arra, hogy az AB körüli csatározás három hete vezető hír a magyar médiában, miután az ellenzék az egyik alapvető ellenhatalom meggyengítéseként ítélte el a kormányzati kezdeményezést.

A lap megemlítette azt is, hogy az ellenzék egy részét felháborította Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének az a kijelentése, amely szerint a jogállam megszilárdulásával az Alkotmánybíróság széles jogköre mára indokolatlanná vált. A lap idézi Orbán Viktort is, aki szerint “meg kell változtatni a régi szabályokat, amelyekbe beleütközünk”, valamint az ellenzéki LMP elnökének, Schiffer Andrásnak a szavait, aki “figyelmeztető lövésnek” nevezte az intézkedést valamennyi intézmény számára, hogy “tudják, mire számíthatnak, ha akadályozni akarják a kabinet politikáját”.

A Le Monde kitért a 98 százalékos különadóról szóló, szintén kedden elfogadott törvényre is. A lap kommentárja szerint az október 26-án megszavazott eredeti változat egyhangúlag elfogadott határozattal való megsemmisítésével az alkotmánybírók “példa nélküli ellenállást tanúsítottak” Orbán Viktornak a hatalomba való visszatérése óta először.

A Fidesz időközben módosította a javaslatot, de a különadót így is öt évre visszamenőleg kell megfizetni – hangsúlyozza a Le Monde, rámutatva, hogy a visszamenőlegességgel az LMP és az MSZP is egyetértett, de míg az előbbi párt három évre, a szocialisták 2002-ig, azaz az első Orbán-kormány időszakáig kívánták volna érvényesíteni.

AJÁNLOTT LINKEK:

Policy Solution: példa nélküli az AB jogkörének szűkítése (HVG.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik