Nagyvilág

Nem demokráciát építenek a britek Afganisztánban

A brit hadsereg nem azért van Afganisztánban, hogy ott "a tökéletes demokráciát" felépítse, jelenlétének elsődlegesen brit nemzetbiztonsági okai vannak - mondta a brit miniszterelnök.

David Cameron, aki a londoni City polgármestere, a Lord Mayor hagyományos éves bankettjén mondott beszédet, kijelentette: a brit katonai jelenlét célja annak elősegítése, hogy az afgánok átvehessék az ellenőrzést saját biztonságuk felett, és annak biztosítása, hogy az al-Kaida terrorhálózat többé ne fenyegethesse Nagy-Britannia biztonságát afganisztáni területről.

Cameron szerint “szigorúan gyakorlatias megközelítésű, időben korlátozott” katonai jelenlétről van szó, amelyet Nagy-Britannia egyértelmű nemzeti érdekei indokolnak. “Nem azért vagyunk ott, hogy tökéletes demokráciát építsünk ki, még kevésbé azért, hogy modelltársadalmat hozzunk létre” – mondta a konzervatív párt brit kormányfő.

A miniszterelnök megerősítette, hogy a jelenleg tízezer fős brit kontingens harcoló alakulatai 2015-ig elhagyják Afganisztánt.

Hétfő esti londoni beszédében Cameron nyíltan bírálta az iraki és az afganisztáni katonai beavatkozás tervezését. Kijelentette: Irakban “nem voltak tervek a béke megnyerésére”, Afganisztán esetében pedig “nem lett átgondolva, hogy milyen következményei lehetnek (a brit haderő) Hilmend tartománybeli bevetésének”.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kilenc éve kezdődött az afganisztáni háború (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik