Nagyvilág

Négy ember őrizetben a sanghaji tűz miatt

Sanghajban a rendőrség őrizetbe vett négy embert, akiket a hétfői - legkevesebb 53 emberéletet követelő - tűzeset felelőseinek tartanak - jelentette a kínai média kedden.

Az előzetes vizsgálatok szerint a felújítás alatt álló és beállványozott 28 emeletes lakóépületben keletkezett tűzért engedély nélkül dolgozó hegesztők tehetők felelőssé. A közbiztonsági miniszter a helyszínen hangsúlyozta, hogy a felelősökre súlyos büntetés vár. A legfrissebb jelentések szerint több mint száz embert szállítottak kórházba, a sérültek száma 70 fölött van, közülük 17-en vannak kritikus állapotban.

A 86 méter magas, 156 lakásos épületben 440-en lakos volt nyilvántartva, az épületet 1998-ban adták át, s az elmúlt hetekben úgynevezett energia megtakarítást szolgáló felújítást, szigetelési munkálatokat végeztek rajta, a helyi kormányzat 5,7 millió dolláros beruházása keretében. Az állványzat a Kínában gyakorta használatos bambuszrudakból állt, s gyúlékony nejlonhálóval volt borítva. A tűz keletkezésének idején erős szél volt.
A 28 emeletes épületben felújítási munkálatok közben ütött ki a tűz (fotó: MTI/AP)

A 28 emeletes épületben felújítási munkálatok közben ütött ki a tűz (fotó: MTI/AP)

A lángok az ebédszünet utáni munkakezdést követően, délután két óra körül kezdtek el rendkívül gyorsan terjedni. A helyi illetékesek tájékoztatása szerint a riasztástól számított egy percen belül 122 tűzoltóautót és 1300 tűzoltót küldtek a helyszínre. Szakértők az eset kapcsán ugyanakkor megjegyzik, hogy a tűzoltókat felszereltségük nem teszi alkalmassá a földfelszín felett 53 méter feletti hatékony mentésre.
Helyi sajtójelentések szerint az épületben lakók többsége tanár, nyugdíjas pedagógus. A hozzátartozók sokukat még keresik, miután nem sikerült kapcsolatba lépniük velük, s a kórházban sem találják őket. A tűzoltók továbbra is kutatnak az áldozatok után; számuk a Hszinhua hírügynökség szerint várhatóan nőni fog.

Meng Csien-csu (Meng Jianzhu), a közbiztonsági tárca minisztere kedden Sanghajban kifejezte részvétét a hozzátartozóknak, a sérülteket – társaságában a város párttitkárával – felkereste a kórházban és részt vett az áldozatok búcsúztatásán. Meng ígéretet tett a családtagokról való gondoskodásra és a temetkezés költségeinek megtérítésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik