Külföld

Szomália a legveszélyesebb

admin
admin

2010. 11. 15. 07:15

Már nem Irak, hanem Szomália, az európai országok közül pedig Görögország vezeti azt a listát, amelyen a terrorcselekmények kockázata alapján rangsorolta a világ országait a Maplecroft brit kockázatelméző tanácsadócég.

A hétfőn közzétett, 196 ország bevonásával készült felmérést a terrorcselekmények száma, gyakorisága, intenzitása alapján állították össze. A legkockázatosabb országok listájának élén Szomália, majd Pakisztán, Irak és Afganisztán áll.

Szomáliában a vizsgált időszakban – 2009 júniusától 2010 júniusáig – 556 terrortámadást követtek el, kioltva 1437 ember életét. A sebesültek száma elérte a 3408-at. Ezzel az északkelet-afrikai ország az egy főre jutó, halált okozó terrorcselekmények számában megelőzte Irakot és Afganisztánt is, és a világ legkockázatosabb országává vált.

A tavalyi listavezetőt, Irakot, Pakisztán is megelőzte.
A terrorizmus veszélye növekvőben van Oroszországban, Görögországban és Jemenben is, csökken viszont Indiában és Algériában.

A listán Görögország lépett a legnagyobbat: az 57-ik helyről került fel a 24-re, s ezzel az európai országok közül a terrorizmustól leginkább fenyegetett országgá avanzsált a baloldali csoportok erőszakcselekményei miatt. A legfejlettebb nyugati országok közül egyik sincs a nagy, vagy rendkívül nagy kockázatú országok csoportjában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.