Nagyvilág

Segélyprogramot kaphatnak az írek

Londoni elemzők helyzetértékeléseikben már az Írországnak nyújtandó pénzügyi segítség várható formáit és méretét taglalták.

Kissé enyhültek hétfőn az ír államadósság-törlesztési kockázatra köthető piaci biztosítási ügyletek árazásai, tükrözve, hogy a piaci szereplők a folyamatos ír kormányzati cáfolatok ellenére számítanak valamilyen nemzetközi likviditásbővítő segélyprogramra.

A CMA DataVision, az egyik legnagyobb londoni piaci adatszolgáltató cég kimutatása szerint az ír szuverén törlesztési leállás kockázatára köthető határidős piaci biztosítási ügyletek (credit default swaps, CDS) árazása 529 bázispont környékén mozgott a hétfői londoni kereskedésben az 536,5 bázispontos előző zárás után.

A hétfőre kialakult ír CDS-árazás azt jelenti, hogy az ír állam törlesztésképtelenné válásának kockázata ellen biztosítási tranzakciókat kínáló piaci szereplők jelenleg 530 ezer eurónál valamivel alacsonyabb éves díjat kérnek a befektetőktől minden 10 millió euró ír államadósság után az irányadó ötéves futamidőre.

November első hetében, az ír költségvetési és adósságkilátásokkal kapcsolatos piaci félelmek újbóli fellángolása nyomán az ír CDS-díjszabások jóval 600 bázispont feletti rekordszinteken jártak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik